Η κυβέρνηση αγωνιά, υπουργοί παίζουν παιχνίδια

Ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργούν για την κυβέρνηση οι ανατροπές των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη και η νέα αρνητική τροπή που παίρνει η κρίση χρέους. Μόλις τρεις εβδομάδες έπειτα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών,που ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δημιούργησαν ένα αίσθημα ανακούφισης στην Αθήνα, η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται μεγαλύτερη πίεση από ποτ

Ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργούν για την κυβέρνηση οι ανατροπές των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη και η νέα αρνητική τροπή που παίρνει η κρίση χρέους. Μόλις τρεις εβδομάδες έπειτα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών,που ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δημιούργησαν ένα αίσθημα ανακούφισης στην Αθήνα, η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, καθώς η υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών τελεί πλέον υπό την αίρεση όχι μόνο της εφαρμογής των μέτρων από τους υπουργούς αλλά και των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το νέο σκηνικό στην Ευρώπη έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα, τα οποία το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να αντιμετωπίσουν, μέσα σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα λίγων εβδομάδων.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο σε μια προσπάθεια κατεπείγουσας ανασύνταξης, η οποία έχει ήδη ορατές επιπτώσεις:

Από τη μία πλευρά ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει στείλει επιστολές με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις υποχρεώσεις των υπουργών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος ασκεί πιέσεις προς όλα τα υπουργεία και ιδιαίτερα τα λεγόμενα «μνημονιακά» να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς όλες τις πρωτοβουλίες που εκκρεμούν σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο. Παράλληλα, συζητείται και η τροποποίηση της πρακτικής των πολλαπλών αναγνώσεων των νομοσχεδίων και των χρονοβόρων διαδικασιών ως την ψήφισή τους, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος.

Στόχος είναι να έχει προχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού έργου το αργότερο ως τα μέσα Σεπτεμβρίου και ειδικότερα στους τομείς των εσόδων και της περιστολής δαπανών του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η πίεση που ασκείται στους υπουργούς δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους πολίτες. Αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας είναι η φοροκαταιγίδα που αναμένεται να εκδηλωθεί από τις αρχές του φθινοπώρου, με τις βεβαιώσεις των νέων φόρων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές αποδοχών, ενώ παράλληλα εκκρεμούν τα δύο μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας περιόδου για την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο: η ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αγωνία για τις τράπεζες

Οπως αφήνουν να εννοηθεί κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, το σημαντικότερο ζήτημα των ημερών είναι οι υπογραφές των συμφωνιών με τις τράπεζες και τα Ταμεία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου. Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος τοποθετεί την κατάληξη της διαδικασίας στον Οκτώβριο, όμως παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι θα πρέπει πάση θυσία να επιδιωχθεί λύση πολύ συντομότερα.

Και αυτό διότι η αρνητική τροπή στην Ιταλία και στην Ισπανία περιπλέκει την κατάσταση, καθώς οι δύο χώρες δανείζονται πλέον με πολύ υψηλότερο κόστος από αυτό της Ελλάδας. Τα αρνητικά ενδεχόμενα μιας τέτοιας εξέλιξης έχουν ήδη περιγραφεί από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία μιλούν για την πιθανότητα η 6η δόση του δανείου της τρόικας να εκταμιευθεί με τους όρους του προηγούμενου μνημονίου και όχι με βάση τις νέες συμφωνίες.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η ψήφιση από τη Βουλή του πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, με βάση τα νέα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων.

Το «αγκάθι» της διαδικασίας αυτής εντοπίζεται στις διατυπώσεις και στις προβλέψεις για τις εμπράγματες εγγυήσεις που θα κληθεί να δώσει το ελληνικό κράτος έναντι των νέων όρων χρηματοδότησής του. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί το πεδίο της μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης του φθινοπώρου. Εν όψει αυτών, η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση εντοπίζεται στο να περιοριστούν όσο γίνεται οι κραδασμοί και να περάσει τουλάχιστον με τις ψήφους της συμπολίτευσης το σχέδιο από τη Βουλή, το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες θερμοί» και «πρέπει να είναι δύο μήνες υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας». Υπό αυτές τις συνθήκες, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς τα κρούσματα ασυνεννοησίας και αντιπαραθέσεων μεταξύ υπουργών έχουν ήδη εκμηδενίσει τα αποτελέσματα του πρόσφατου ανασχηματισμού. Η υπόθεση των ταξί και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε αρχικώς μεταξύ των κκ. Ρέππα και Ραγκούση και εν συνεχεία ανάμεσα στον κ. Ραγκούση και σε δεκάδες βουλευτές της συμπολίτευσης έχει ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα και συσχετισμούς, τόσο στην ΚΟ όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μέτωπο από υπουργούς

Ενα από τα στοιχεία που επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες και βουλευτές του ΠαΣοΚ είναι η προσπάθεια ανασύνταξης μιας άτυπης ομάδας στελεχών, τα οποία στο παρελθόν βρέθηκαν στο πολύ στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου και απομακρύνθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Κάποιοι μάλιστα αντιλαμβάνονται αυτή τη διαδικασία ως προσπάθεια αναδιάταξης, ως απάντηση στην αναβάθμιση του κ. Βενιζέλου.

Μεταξύ των άλλων, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις στο προαύλιο και στο περιστύλιο της Βουλής βουλευτές σημείωναν ότι απάντηση στις πρόσφατες εσωκομματικές επιθέσεις κατά του κ. Ραγκούση για τους χειρισμούς στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί έδωσε αρχικώς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , οι σχέσεις του οποίου με τον σημερινό υπουργό Υποδομών δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές ως πριν από μερικούς μήνες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν όμως μεταξύ των λίγων που στήριξαν τον κ. Ραγκούση τις προηγούμενες ημέρες, λέγοντας και στη Βουλή και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ότι «ο αρμόδιος υπουργός έχει κάθε διάθεση να συζητήσει» για το πλαίσιο και τους κανόνες απελευθέρωσης του επαγγέλματος, την οποία χαρακτήριζε αναγκαία και απαραίτητη.

Σε ανάλογο πνεύμα, ανοιχτή στήριξη στον κ. Ραγκούση παρείχε και ο υπουργός Υγείας κ. Α.Λοβέρδος, ο οποίος επίσης είχε θεωρηθεί ένας από τους δυσαρεστημένους του πρόσφατου ανασχηματισμού. Χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ πιο σκληρή γλώσσα, ο κ. Λοβέρδος (ο οποίος προ μηνών είχε ταχθεί με δημόσιες δηλώσεις του υπέρ της διατύπωσης καθαρών θέσεων από την κυβέρνηση) σημείωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ: «Δεν μου αρέσουν τα κόλπα και οι κομπίνες εναντίον των συναδέλφων. Ο ένας πρέπει να στηρίζει τον άλλον και όλοι μαζί την κυβέρνηση» .

Η παρέμβαση Σγουρού έφερε εκτόνωση

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον κ. Ι. Σγουρό (φωτογραφία) προσέφερε τελικώς τη βαλβίδα εκτόνωσης στην κρίση των ταξί. Ο περιφερειάρχης Αττικής κάλεσε ιδία πρωτοβουλία τους απεργούς σε συνάντηση την προηγούμενη Τετάρτη και, δεδομένων των αρμοδιοτήτων του, κατέστησε σαφές ότι αφενός η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε εφαρμογή του νόμου για τις κλήσεις που είχαν εκδοθεί, αφετέρου δεν θα υπογράψει καμία νέα άδεια ταξί μέχρις ότου ψηφιστεί ο νέος νόμος. Παράλληλα όμως τους διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να εκφράσει υποστήριξη στον κλάδο όπου και αν διαπιστωθεί αδικία, συμφώνησε στη θέσπιση ξεκάθαρων κριτηρίων για την απελευθέρωση και κατόπιν αυτών τους κάλεσε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Η σχετική συζήτηση επαναλήφθηκε την επόμενη ημέρα στο συμβούλιο των περιφερειαρχών και έτσι επήλθε η εκτόνωση. Κατά το κρίσιμο αυτό διήμερο ο κ. Σγουρός ήταν σε επικοινωνία με τον κ. Ραγκούση, ο οποίος δεν παρενέβη στη διαδικασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk