Ελμαρ Αλτφάτερ:»Το ευρωομόλογο, φρένο στους κερδοσκόπους»

O 73χρονος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας Ελμαρ Αλτφάτερ ανήκε στους θεωρητικούς του φοιτητικού κινήματος του 1968 και αναδείχθηκε στη συνέχεια σε έναν από τους καλύτερους μελετητές του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. – Τις τελευταίες ημέρες η πτώση των χρηματιστηριακών αξιών πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας κρίσης του ευρώ; «Οχι, επειδή δεν βγήκαμε ακόμη από την παλιά. Απλώς έχουμε μια επιδείνωσή της. Η κρίση κτυπά τώρα και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που πίστευαν ότι θα μείνουν ανέγγιχτες από αυτήν.

Ελμαρ Αλτφάτερ:»Το ευρωομόλογο, φρένο στους κερδοσκόπους» | tovima.gr

O 73χρονος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας Ελμαρ Αλτφάτερ ανήκε στους θεωρητικούς του φοιτητικού κινήματος του 1968 και αναδείχθηκε στη συνέχεια σε έναν από τους καλύτερους μελετητές του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης.

Τις τελευταίες ημέρες η πτώση των χρηματιστηριακών αξιών πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας κρίσης του ευρώ;

«Οχι, επειδή δεν βγήκαμε ακόμη από την παλιά. Απλώς έχουμε μια επιδείνωσή της. Η κρίση κτυπά τώρα και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που πίστευαν ότι θα μείνουν ανέγγιχτες από αυτήν. Αυτό εξηγεί και τον θόρυβο που γίνεται γύρω από αυτή».

Σε τι συνίσταται η επιδείνωση;

«Δίπλα στη χρηματιστική και δημοσιονομική έχουμε τώρα και την κρίση της πραγματικής οικονομίας, με αφετηρία την Αμερική. Αν σε αυτές προστεθούν η κλιματική και η ενεργειακή που μετεξελίσσεται- όπως δείχνει το παράδειγμα της Σομαλίας- σε κρίση πείνας, τότε θα δούμε σύντομα και πολιτικές συγκρούσεις. Η κρίση θα γιγαντωθεί».

Πιστεύετε ότι τα μέτρα που πή ραν πρόσφατα η ιταλική και η ισπανική κυβέρνησηαρκούν για να βγάλουν τις χώρες τους από την κρίση;

«Οχι, όσο οι χώρες αυτές δεν απαλλάσσονται από τον βραχνά των οίκων αξιολόγησης. Η κερδοσκοπία εις βάρος τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άδικες και επιζήμιες κρίσεις αυτών των οίκων. Η άποψή μου είναι βέβαια ότι η Ισπανία, λόγω και της προηγηθείσης φούσκας με τα ακίνητα, βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση από την Ιταλία».

Δεν κάνουν λοιπόν τίποτε σωστό οι πολιτικοί;

«Οχι οι κυβερνώντες, συντηρητικοί και μη. Εχουμε να κάνουμε δυστυχώς και με κρίση της κυρίαρχης πολιτικής τάξης».

Πιστεύετεότι αυτή η επιδείνωση θα έχει αρνητικές συνέπειες στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα;

«Το πακέτο δεν θα έχει επιτυχία. Η Ελλάδα θα μπορέσει μεν έτσι να εξυπηρετήσει καλύτερα το χρέος της, επειδή θα πληρώνει χαμηλότερα επιτόκια, όμως η βοήθεια δίνεται σε πρώτη γραμμή στους δανειστές της, όχι στην ίδια. Οι αιτίες της κρίσης μένουν. Αν δεν βγει ολόκληρη η Ευρώπη από αυτήν, δεν θα βγει ούτε και η Ελλάδα».

Πώς θα μπορούσε να επιτευ χθεί η έξοδος;

«Η πέτρα του κακού είναι οι τεράστιες ιδιωτικές περιουσίες, που δεν έχουν άλλη δυνατότητα αξιοποίησης από την κερδοσκοπία προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο αλυσιδωτές κρίσεις. Γι΄ αυτό και πρέπει να καθιερωθούν εκ νέου οι φόροι περιουσίας και κληρονομιάς, καθώς και ο φόρος επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φρένο στους κερδοσκόπους. Παράλληλα θα έπρεπε να εκδοθούν ευρωομόλογα και να καθιερωθεί, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αναδιανεμητική ένωση. Η Καλιφόρνια έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, δεν κινδυνεύει όμως από χρεοκοπία, επειδή έχει την κάλυψη της υπόλοιπης Αμερικής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk