Ελμαρ Αλτφάτερ:»Το ευρωομόλογο, φρένο στους κερδοσκόπους»
O 73χρονος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας Ελμαρ Αλτφάτερ ανήκε στους θεωρητικούς του φοιτητικού κινήματος του 1968 και αναδείχθηκε στη συνέχεια σε έναν από τους καλύτερους μελετητές του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. – Τις τελευταίες ημέρες η πτώση των χρηματιστηριακών αξιών πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας κρίσης του ευρώ; «Οχι, επειδή δεν βγήκαμε ακόμη από την παλιά. Απλώς έχουμε μια επιδείνωσή της. Η κρίση κτυπά τώρα και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που πίστευαν ότι θα μείνουν ανέγγιχτες από αυτήν.

O 73χρονος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας Ελμαρ Αλτφάτερ ανήκε στους θεωρητικούς του φοιτητικού κινήματος του 1968 και αναδείχθηκε στη συνέχεια σε έναν από τους καλύτερους μελετητές του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης.
– Τις τελευταίες ημέρες η πτώση των χρηματιστηριακών αξιών πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας κρίσης του ευρώ; «Οχι, επειδή δεν βγήκαμε ακόμη από την παλιά. Απλώς έχουμε μια επιδείνωσή της. Η κρίση κτυπά τώρα και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που πίστευαν ότι θα μείνουν ανέγγιχτες από αυτήν. Αυτό εξηγεί και τον θόρυβο που γίνεται γύρω από αυτή».
– Σε τι συνίσταται η επιδείνωση;
«Δίπλα στη χρηματιστική και δημοσιονομική έχουμε τώρα και την κρίση της πραγματικής οικονομίας, με αφετηρία την Αμερική. Αν σε αυτές προστεθούν η κλιματική και η ενεργειακή που μετεξελίσσεται- όπως δείχνει το παράδειγμα της Σομαλίας- σε κρίση πείνας, τότε θα δούμε σύντομα και πολιτικές συγκρούσεις. Η κρίση θα γιγαντωθεί».
– Πιστεύετε ότι τα μέτρα που πή ραν πρόσφατα η ιταλική και η ισπανική κυβέρνησηαρκούν για να βγάλουν τις χώρες τους από την κρίση; «Οχι, όσο οι χώρες αυτές δεν απαλλάσσονται από τον βραχνά των οίκων αξιολόγησης. Η κερδοσκοπία εις βάρος τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άδικες και επιζήμιες κρίσεις αυτών των οίκων. Η άποψή μου είναι βέβαια ότι η Ισπανία, λόγω και της προηγηθείσης φούσκας με τα ακίνητα, βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση από την Ιταλία».
– Δεν κάνουν λοιπόν τίποτε σωστό οι πολιτικοί;
«Οχι οι κυβερνώντες, συντηρητικοί και μη. Εχουμε να κάνουμε δυστυχώς και με κρίση της κυρίαρχης πολιτικής τάξης».
– Πιστεύετεότι αυτή η επιδείνωση θα έχει αρνητικές συνέπειες στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα; «Το πακέτο δεν θα έχει επιτυχία. Η Ελλάδα θα μπορέσει μεν έτσι να εξυπηρετήσει καλύτερα το χρέος της, επειδή θα πληρώνει χαμηλότερα επιτόκια, όμως η βοήθεια δίνεται σε πρώτη γραμμή στους δανειστές της, όχι στην ίδια. Οι αιτίες της κρίσης μένουν. Αν δεν βγει ολόκληρη η Ευρώπη από αυτήν, δεν θα βγει ούτε και η Ελλάδα».
– Πώς θα μπορούσε να επιτευ χθεί η έξοδος;
«Η πέτρα του κακού είναι οι τεράστιες ιδιωτικές περιουσίες, που δεν έχουν άλλη δυνατότητα αξιοποίησης από την κερδοσκοπία προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο αλυσιδωτές κρίσεις. Γι΄ αυτό και πρέπει να καθιερωθούν εκ νέου οι φόροι περιουσίας και κληρονομιάς, καθώς και ο φόρος επί των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φρένο στους κερδοσκόπους. Παράλληλα θα έπρεπε να εκδοθούν ευρωομόλογα και να καθιερωθεί, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αναδιανεμητική ένωση. Η Καλιφόρνια έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, δεν κινδυνεύει όμως από χρεοκοπία, επειδή έχει την κάλυψη της υπόλοιπης Αμερικής».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

