Tο Επταήμερο του Διόδωρου

Πολύ καλός μυθοπλάστης ο Ουμπέρτο Εκο αλλά αποδεικνύεται πολύ κακός επικοινωνιολόγοςείμαστε στον Αύγουστο και έχουμε ειδήσεις να χορτάσουμε για όλον τον χρόνο. Ο μήνας που μας τρέφει για τους έντεκα, δίνοντάς μας εφόδια να τους αντιμετωπίσουμε, ώσπου να φθάσουμε πάλι σε αυτόν, απειλεί να μας πιει το αίμα φέτος. * Επρεπε να μείνω στον Βορρά, να περπατήσω και τα 440 χιλιόμετρα του Κungsleden, του Βασιλικού Μονοπατιού, να ανέβω ως τους παγετώνες του Κebnekaize- την ανάβαση στην κορυφή θα την άφηνα για την επόμενη επίσκεψή μου.

Tο Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Από νίκη σε νίκη

Πολύ καλός μυθοπλάστης ο Ουμπέρτο Εκο αλλά αποδεικνύεται πολύ κακός επικοινωνιολόγοςείμαστε στον Αύγουστο και έχουμε ειδήσεις να χορτάσουμε για όλον τον χρόνο. Ο μήνας που μας τρέφει για τους έντεκα, δίνοντάς μας εφόδια να τους αντιμετωπίσουμε, ώσπου να φθάσουμε πάλι σε αυτόν, απειλεί να μας πιει το αίμα φέτος.

* Επρεπε να μείνω στον Βορρά, να περπατήσω και τα 440 χιλιόμετρα του Κungsleden, του Βασιλικού Μονοπατιού, να ανέβω ως τους παγετώνες του Κebnekaize- την ανάβαση στην κορυφή θα την άφηνα για την επόμενη επίσκεψή μου. Χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς στικάκι 3G, χωρίς κινητό τηλέφωνο· να μη μαθαίνω και να μη μαθαίνουν για μένα.

* Γύρισα όμως ο ανόητος και η πλατεία Συντάγματος ήταν ακόμη κατειλημμένη. Αμέσως μετά, άρχισαν οι ιδιοκτήτες ταξί την απεργία και τους αγώνες- αγώνες με μεθόδους Κερατέας και αγανακτισμένων τραμπούκων και με ιδεολογία «νόμος είναι το συμφέρον μου». Και πάλι φοβήθηκα: δεν θα σωθεί η χώρα μου.

Τουλάχιστον βρήκα τα spreads των ελληνικών ομολόγων χαμηλά. Τα είχα αφήσει πάνω από 1.500 μονάδες, ήσαν λίγο πάνω από τις 1.200 όταν γύρισα. Δυστυχώς, πήραν την ανηφόρα πάλι, βρίσκονται πάνω από τις 1.300 τώρα που γράφω- που σημαίνει πως πάλι κάποιοι τα ξεφορτώνονται, φοβούνται ότι θα χρεοκοπήσουμε τελικά.

* Διαβάζω, ημερολόγιό μου, πως προτού φύγω έγραφα « άλλη μια τέτοια νίκη και χαθήκαμε »· ποια νίκη ήταν; Α, ναι: η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. Οταν γύρισα, πρόσφατη ήταν η νίκη της 21ης Ιουλίου που η ευρωζώνη ψήφισε να μας δοθεί νέο δάνειο με ακόμη καλύτερους όρους- με νίκη φεύγω, με νίκη γυρίζω, τι έχουν τα έρημα τα spreads και σκαρφαλώνουν;

Ο φόβος, κακός σύμβουλος

Τι έχουν τα έρημα χρηματιστήρια και καταρρέουν; Κάπου, στους «Financial Τimes» νομίζω, διάβαζα ότι ο «μαγικός αριθμός 7», το ύψος του επιτοκίου δανεισμού που έστειλε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία στην τρόικα, και προς το οποίο τείνουν τα επιτόκια Ιταλίας- Ισπανίας, δεν έχει τίποτε το μαγικό ώστε να έχει τις ίδιες συνέπειες: η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να πληρώσουν και ψηλότερα επιτόκια χωρίς να χρεοκοπήσουν λόγω της δομής των χρεών τους και του μεγέθους των οικονομιών τους.

Αλλά, έγραφε το άρθρο, αν κάποιοι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων φοβηθούν ότι η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να χρεοκοπήσουν και αρχίσουν να πουλάνε τα ομόλογα που έχουν, αυτή ακριβώς η πώληση μπορεί να μετατρέψει τον φόβο τους σε πραγματικότητα γιατί θα πέσουν οι τιμές τους και θα αυξηθούν πάλι τα επιτόκια – και θα φθάσουν τελικά σε ύψη ανυπόφορα, όπως τα ελληνικά, κακηώρα.

Ο φόβος γίνεται αυτοεπαληθευόμενη προφητεία, αυτή η είναι η κατάσταση. Φοβούνται όλοι: πλούσιοι, ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτικά κεφάλαια, μη χάσουν τα λεφτά τους. Εργαζόμενοι και οικογενειάρχες φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, μη χάσουν τα σπίτια τους επειδή δεν θα έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Οι πρώτοι ξεπουλάνε ό,τι τους φαίνεται επικίνδυνο και αγοράζουν χρυσό, ελβετικά φράγκα και σουηδικές κορόνες, οι δεύτεροι κάνουν οικονομίες για να αντιμετωπίσουν την κακή στιγμή. Και έτσι πέφτουν οι τιμές ομολόγων και μετοχών, μειώνεται η κατανάλωση, έχουμε ύφεση, αυξάνεται η ανεργία- και οι φόβοι επαληθεύονται.

* Εμένα ο φόβος μου πως γυρίζοντας θα ανταλλάξω τις σουηδικές κορόνες με δραχμές, δεν επαληθεύτηκε. Αρχίζω να σκέπτομαι πως είμαι ανόητος να φοβάμαι τόσο πολύ. Τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα- γιατί να μην πάνε; Μου φαίνεται πως από τη μεγάλη κρίση του 2008 μας έσωσε η εκλογή του Ομπάμα και η αισιοδοξία που δημιούργησε, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Καιρός να γίνουμε αισιόδοξοι πάλι.

Αναμνήσεις από τη Σουηδία

Για να περπατήσεις το Κungsleden πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος. Εξαιρετικό μονοπάτι, φαρδύ, καλοσχεδιασμένο, ακόμη και διαδρόμους από σανίδες έχει στα σημεία όπου μπορεί να πιάσει νερό. Οι βροχές έρχονται ξαφνικά, είναι καταρρακτώδεις και πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος γιατί δεν υπάρχει τίποτε να σε προφυλάξει, οι μικρές αρκτικές σημύδες έχουν ελάχιστο φύλλωμα· οπότε αν δεν έχεις μαζί σου τα προστατευτικά, γυρίζεις σπίτι φορώντας μόνο το βρακί γιατί τα ρούχα δεν φοριούνται από το πολύ νερό, όπως έπαθα εγώ.

* Εκτός από τις βροχές, υπάρχουν και τα αρκτικά κουνούπια που είναι εξαιρετικά επιθετικά, μεγάλα και αμέτρητα κατά το πλήθος. Οι καλοί πεζοπόροι κυκλοφορούν με κουνουπιέρα στο κεφάλι, οι κακοί γεμίζουν σπυριά και φούσκες, όπως πάλι έπαθα εγώ.

* Το θαύμα, φυσικά, είναι ο ήλιος του μεσονυκτίου. 10 η ώρα, 11 τη «νύχτα» και όλα είναι ολόφωτα, όπως το απόγευμα σε μας. Οι Σουηδοί έχουν πάει για ύπνο, φυσικά. Ακολουθούν τον ρυθμό των ρολογιών τους, όχι του ήλιου. Ανεβαίνεις στον λόφο να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα, ο ήλιος κατεβαίνει κατεβαίνει, στις 12 τα «μεσάνυχτα» βρίσκεται στον Βορρά, ένα μέτρο πάνω από τις κορυφές των βουνών και μετανιώνει, δεν πάει πίσω από αυτά, ξαναρχίζει να ανεβαίνει για να φθάσει στις 12 η ώρα το μεσημέρι στο ζενίθ του, στον Νότο και να ξαναρχίσει να κατεβαίνει.

Οι φωτογραφίες του μεσονύκτιου ήλιου ξεγελούν γιατί δείχνουν το περιβάλλον σκοτεινό για να μην «καεί» η φωτογραφία, ενώ είναι ημέρα κανονική, όπως είναι και σε μας προτού δύσει ο ήλιος ή λίγο μετά την ανατολή. Αν δεν το δεις, δεν καταλαβαίνεις ούτετην κίνηση του ήλιου ούτε τον φωτισμό. Και είμαι ευτυχής που τα κατάλαβα.

Συνεχώς ημέρα- πολύ μου άρεσε. Φως, πολύ φως, συνεχώς φως, και όχι ζέστη, ευτυχισμένος ο Βορράς της το καλοκαίρι. Πώς να είναι τον χειμώνα άραγε; Το επόμενο ταξίδι μου θα είναι στη διαρκή νύχτα, να δω και το βόρειο σέλας να καθρεφτίζεται στις παγωμένες λίμνες.

* Βρήκα κλειστά γυρίζοντας το σουπερμάρκετ Αtlantic της οδού Κυψέλης και, δίπλα του σχεδόν, το Αστέρι, παιχνιδάδικο και βιβλιοχαρτοπωλείο. Το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας λίγο παρακάτω έκλεισε πριν από λίγο καιρό, το ίδιο και το κινέζικο με τα φτηνά γυναικεία ρούχα· Το «χρυσό ψαλίδι» απέναντι έχει κλείσει εδώ και μήνες, από τα μαγαζάκια που είναι πίσω από τη στάση, κανένα δεν έχει καταφέρει ως τώρα να μακροημερεύσει. Αλλα μαγαζιά είναι κλειστά για διακοπές- πόσα από αυτά θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβρη;

Αυγουστιάτικη αισιοδοξία

* Αν τα μετράω καλά, έχουμε 7 φαρμακεία στη γειτονιά, περισσότερα από τα μίνι μάρκετ. Κανένα δεν έχει κλείσει. Μήπως μειώθηκαν τα ταξί της Αθήνας λόγω της κρίσης; Κλειστό επάγγελμα, κλείσιμο δεν φοβάται. Αλλά αυτή η ασφάλεια χρηματοδοτείται από τους ανασφαλείς που κλείνουν.

* Οι Σουηδοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν ασφάλεια για τους περισσότερους. Η σοσιαλδημοκρατία στις πολλές δεκαετίες που κυβέρνησε κατάφερε να δημιουργήσει κράτος πρόνοιας και να μοιράσει τον κοινωνικό πλούτο δικαιότερα χωρίς να καταδυναστεύει την επιχειρηματικότητα, χωρίς να απαρνηθεί τον ορθολογισμό, τη σχέση κόστους/αποτελέσματος στην οικονομία.

Αυτό που αρνήθηκε είναι οι πόλεμοι. Το 2014 θα συμπληρώσουν 200 χρόνια συνεχούς ειρήνης οι Σουηδοί, που κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα ήταν η ιμπεριαλιστική δύναμη της περιοχής και είχε δημιουργήσει πραγματική αυτοκρατορία γύρω από τη Βαλτική- αλλά πήραν από τις ήττες τους μαθήματα και έγιναν σοφοί.

* Οσο, λοιπόν, σκέφτομαι τη Σουηδία, τα δάση της, τα ποτάμια της, το θαύμα του ήλιου του μεσονυκτίου, την τάιγκα και την τούνδρα, τη διακοσαετή ειρήνη και τη σοσιαλδημοκρατία, γίνομαι αισιόδοξος, βλέπω τη φωτεινή πλευρά: μπορεί τα χρηματιστήρια να καταρρέουν αλλά έχουμε τα θετικά ότι τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8% και το κράτος κατάφερε να μαζέψει κάτι παραπάνω σε σχέση με πέρυσι- και ότι οι ταξιτζήδες σταμάτησαν την απεργία τους χωρίς ο Ραγκούσης να υποχωρήσει. Κάπως σαν τον ήλιο του μεσονυκτίου μοιάζουν αυτά- γιατί να μην είναι το περίφημο φως στην άκρη του τούνελ;

Είμαστε και εμείς μέρος του φόβου των αγορών, αν η χώρα μας αρχίσει να πηγαίνει κάπως καλύτερα, αυτό θα μετρήσει στον παγκόσμιο ισολογισμό φόβου/αισιοδοξίας, μια που όλους αυτούς τους μήνες όλοι περίμεναν την καταστροφή μας.

Αν εμείς καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις βίαιες αντιπαραθέσεις, αν αποδεχθούμε πως είμαστε φτωχότεροι από όσο νομίζαμε και προσπαθήσουμε να ισοκατανείμουμε τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης και εμείς θα αισιοδοξήσουμε και οι έξω.

* Εχω μπροστά μου όλο τον Αύγουστο, έχω διακοπές, με περιμένουν η πανσέληνος, η θάλασσα, τα πεύκα, τα τζιτζίκια- θα το παλέψω, θα γίνω αισιόδοξος και θα τον ξανακάνω μήνα που θα με τρέφει τους υπόλοιπους έντεκα, ημερολόγιό μου.

Γραμματοκιβώτιο

Επειδή συνεχώς πιπιλίζουμε την καραμέλα περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, σκέφτηκε κανείς ότι η σπουδαιότερη κρατική περιουσία και δημόσιος πλούτος είναι το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων που παράγουν το ΑΕΠ; Τα ασημικά του έθνους στην πραγματικότητα είναι οι ιδιώτες επαγγελματίες που παράγουν, πληρώνουν τον μισό τζίρο τους στο κράτος και διατηρούν θέσεις εργασίας.

Νίκος Κτιστάκης, @gmail. com

***

Αν η ευχή-κατάρα «καλή δραχμή», που μας άφησες φεύγοντας για διακοπές, έπιανε τόπο, τώρα θα κυβίζαμε το άχυρο του Αλωνάρη με το ξάγι, ενώ το σταθμοκοπείο του Πελαργού θα έχυνε την οκά για να ζυγίσουμε τις οσονούπω φθινοπωρινές μάπες- για την εθνική μας μούρλια δεν θα υπήρχε πρόβλημα, πάντα τη μετρούσαμε με το καντάρι. Βλέπεις όμως οι «κουτόφραγκοι» ή μάλλον οι «βλάκες και προτεστάντες» κατά τον έξυπνο και ορθόδοξο κ. Χρυσοχοΐδη, έκαναν την κουτσουκέλα τους. Καλώς όρισες.

Γ. Κ. @otenet.gr

***

Συνέλληνες, μην ανησυχείτε. Το μόνο που θα συμβεί είναι η βαλκανιοποίησή μας. Εκεί όπου ανήκουμε έτσι κι αλλιώς. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά σίγουρα δεν είναι παίξε-γέλασε.

Πρόδρομος εκ Βαλκανίων

***

Γιατί αυτορρύθμιση μόνο στον αριθμό των Ταξί και όχι και στην κυκλοφορία των ΙΧ; Χωρίς επεμβάσεις, μονοδρομήσεις, φανάρια, πεζοδρομήσεις και ιδίως καταδυνάστευση από τροχο-μπάτσους.

Δημήτριος ο Αρρύθμιστος, @oteresearch.gr

***

Απαράδεκτος ο Γερμανός, κ. Σόιμπλε. Τα κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια «πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ». Μα μόνο «μέρος» της, κύριε Υπουργέ;

Παναγιώτης Τυβίγγιος, Πρόθυμος

***

Στην περίπτωση των επεισοδίων που έγιναν στο Σύνταγμα έχω μια βασική απορία. Αν έλειπαν οι κουκουλοφόροι θα γινόντουσαν βανδαλισμοί; Προφανώς όχι. Αν έλειπαν οι αστυνομικοί θα γινόντουσαν βανδαλισμοί; Προφανώς, ακόμη περισσότεροι. Επομένως, γιατί να φταίνε οι αστυνομικοί;

Νικόλαος εκ Βόλου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk