ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γλυκό και αλμυρό

Διπλή η γεύση του νερού: Αλμυρό και γλυκό. Διπλή και η χαρά της αθλητικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αθλημάτων του νερού στη μακρινή Σανγκάη. Στο κολυμβητήριο της υδατοσφαίρισης και στη θάλασσα της Κίνας. Μέσα στον ορυμαγδό και δυστυχώς την μπόχα του ποδοσφαιρικού τζόγου, δίχως λαϊκισμούς και χρηματιστήριο ποδιών και χεριών, ήρθαν τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Περί ανέμων και υδάτων, λοιπόν. Στο υδάτινο αγωνιστικό πεδίο- και των δύο ειδών …

Γλυκό και αλμυρό | tovima.gr

Διπλή η γεύση του νερού: Αλμυρό και γλυκό. Διπλή και η χαρά της αθλητικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αθλημάτων του νερού στη μακρινή Σανγκάη. Στο κολυμβητήριο της υδατοσφαίρισης και στη θάλασσα της Κίνας. Μέσα στον ορυμαγδό και δυστυχώς την μπόχα του ποδοσφαιρικού τζόγου, δίχως λαϊκισμούς και χρηματιστήριο ποδιών και χεριών, ήρθαν τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Περί ανέμων και υδάτων, λοιπόν. Στο υδάτινο αγωνιστικό πεδίο- και των δύο ειδών του νερού- η θεληματικότητα, ατομική και ομαδική, η πίστη στο απίστευτο, η αθλητοπρέπεια, ουσιαστικά σε ερασιτεχνικό πλαίσιο, δίχως τις φανφάρες των μέσων ενημέρωσης, το «εγώ» του Γιαννιώτη- στη θάλασσα- και το «εμείς» της ομαδικότητας της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών καθώς και η προσπάθεια της κολυμβήτριας Λυμπερτά και των άλλων μελών της αποστολής έστειλαν με τον άνεμο της νίκης τα διαπιστευτήρια μιας ταλανιζόμενης χώρας. Παράθυρο οξυγόνωσης σε μια κοινωνική και πολύμορφη ασφυξία. Να γιατί πρέπει να χαρούμε αυτές τις νίκες όχι ως σωσίβιο αλλά ως πιστοποίηση ύπαρξης.

***

Ελπίζω τα ονόματα αυτών των αγωνιστών να τα θυμούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στον τόπο αυτόν ως μικρή αντίδραση, έστω, στο κυνικό αλισιβερίσι του εμπορικοποιημένου αθλητικού θεάματος όπου τα χρήματα ως δούναι και λαβείν οδηγούν τον χορό. Και εφόσον είναι τόσο πολλοί που τα «κονομάνε χοντρά» (όπως καθημερινά μαθαίνουμε, όχι πάντα με την αξία τους) ας χαρούμε τις λαμπρές ημέρες της Σανγκάης μαζί με τους μετρημένους στα δάχτυλα έλληνες θεατές που έγιναν μύστες της αθλητικής άμιλλας. Στη ροή του χρόνου ο ελληνικός αθλητισμός έχει επιτύχει σπουδαίες διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Αλλά αυτός ο συνδυασμός του αλμυρού με το γλυκό νερό συμβαίνει για πρώτη φορά. Εχει πολλές πλευρές αυτή η εμφάνιση. Κατ΄ αρχήν είναι γνήσια ελληνική. Δίχως δανεικές και ακριβοπληρωμένες αγορές αστέρων, κυρίως του χλοοτάπητα και του παρκέτου, που όχι σπάνια αποδεικνύονται να έχουν πήλινα άκρα και να ακολουθούν τραγελαφικές καταστάσεις. Αυτή η γηγενής αυθεντικότητα αθλητών και αθλητριών αλλά και των ελλήνων προπονητών (Γέμελου και Μορφέση) διπλασιάζει την ποιοτική αξία των μεταλλίων. Η αντανάκλαση στον πατριωτισμό και όχι στον στενόμυαλο εθνικισμό έχει τη σημασία της.

***

Αυταπάτες, δυστυχώς, δεν πρέπει να υπάρξουν όσον αφορά πόσον καιρό θα φωτίζουν οι προβολείς της δημοσιότητας. Τα μικρά (κούνια που τους κούναγε…) μένουν στα απούλητα της δημοσιότητας για να τα θυμηθούμε όταν η στιγμή είναι κατάλληλη και πρόσφορη. Δεν είναι μακριά άλλωστε οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου και κάποιες άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Υπάρχει μια άλλη δυνατότητα που είναι ευθύνη της Πολιτείας να την κάνει πράξη. Περικοπές αφθονούν. Να κοπούν οι παροχές από τον κάθε είδους επαγγελματοποιημένο αθλητισμό και να ενισχυθούν τα αθλήματα που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν. Και όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και μεγαλουργούν. Τη στιγμή αυτή μιλάμε για την υδατοσφαίριση γυναικών και τη θαλάσσια κολύμβηση. Σκεφθείτε και πόσα άλλα αθλήματα που δεν πουλάνε- πολλά και διάφορα- και κυρίως δεν εξιτάρουν τα πλήθη, μέχρις εμφύλιας αντιπαράθεσης, προς δόξαν γνωστών και μη εξαιρετέων αλλά και ευπρόσδεκτα από την ίδια την Πολιτεία, νικούν τις αντιξοότητες συγκριτικά σε ερασιτεχνικό πλαίσιο. Το ρεπορτάζ πρέπει να πάει πιο πέρα από τις δηλώσεις σε χαμηλό τόνο και με σαφήνεια των προπονητών και κάποιων διοικητικών παραγόντων για να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς. Τους θεράποντες του ετοιματζίδικου αθλητισμού και τους αυθεντικούς δημιουργούς. Κάποτε πρέπει να γίνει συνείδηση για τον άλλον αθλητισμό όχι ο περιστασιακός ενθουσιασμός αλλά το χρέος όλων μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk