Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ουδείς γνωρίζει προς το παρόν τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΡΤ. Μιλώντας στον Ρ/Σ «Βήμα FΜ» την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος έδωσε μια εικόνα για όσα δρομολογούνται και για την ΕΡΤ και για τα υπόλοιπα δημόσια ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «συνολική αναδιοργάνωση του χώρου» και εξορθολογισμό ώστε «να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων,αλλά και προσωπικού», το οποίο χαρακτήρισε «πλεονάζον».

Μετατάξεις εν όψει

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι το «πλεονάζον» προσωπικό μπορεί και να μεταταγεί στον ευρύτερο δημόσιο φορέα, ενώ για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είπε ότι όλες «θα επανεξεταστούν, θα δούμε πόσες χρειάζονται». Με λίγα λόγια για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε φιλόδοξα σχέδια των αρμοδίων για να εξυγιάνουν και να αναδιοργανώσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σχέδια που υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ή δεν λειτουργεί η ΕΡΤ.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ανάλογα σχέδια παρουσιάζονται σχεδόν κάθε έξι μήνες.

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2009 η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με την ΕΡΤ, ποιος ακριβώς θέλει να είναι ο χαρακτήρας της και το έργο της. Καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί και διευθύνοντες σύμβουλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αρχίζει να ομοιάζει με δοκιμαστικό σωλήνα μέσα στον οποίο η κυβέρνηση πειραματίζεται ανάλογα με τις συγκυρίες της στιγμής.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος δήλωνε ότι η νέα κυβέρνηση οραματίζεται την ΕΡΤ ΑΕ ως έναν φορέα ανταγωνιστικό στην ποιότητα και όχι στις μετρήσεις της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, έναν φορέα προώθησης πολιτισμού, κοινωνικού διαλόγου και έγκυρης ενημέρωσης. Σήμερα ο κ. Μόσιαλος λέει ότι «η δημόσια τηλεόραση και τα δημόσια ΜΜΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και μερίδιο στην τηλεθέαση, στην ακροαματικότητα σε άλλες χώρες,αυτή θα πρέπει να είναι η φιλοδοξία και των δημόσιων ΜΜΕ στη χώρα μας». Επίσης ο κ. Γερουλάνος έκανε πολύ συχνά στο παρελθόν λό γο για μείωση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ. Σήμερα ο κ. Μόσιαλος αρκείται στο να διαβεβαιώνει ότι το ανταποδοτικό δεν πρόκειται να αυξηθεί για πολλά χρόνια.

Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με βάση την οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση και άλλοι 10 οργανισμοί και φορείς μπορεί «να καταργούνται,να συγχωνεύονται,να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή/και να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα σε άλλο νομικό πρόσωπο».

Αντιδρά η ΠΟΣΠΕΡΤ

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια και εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου περί πλεονάζοντος προσωπικού, ανέφερε ότι η ΕΡΤ είναι πλεονασματική και σε αυτήν εργάζονται σήμερα 3.027 μόνιμοι και περίπου 500 συμβασιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2010 ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γ. Γαμπρίτσος παρουσίασε τα αποτελέσματα της καταγραφής του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, σύμφωνα με τα οποία εκείνη την εποχή εργάζονταν στην ΕΡΤ 3.500 μόνιμοι υπάλληλοι και 1.047 συμβασιούχοι. «Σε 14 μήνες έχουν σταματήσει να εργάζονται την ΕΡΤ περίπου 1.000 άτομα. Πώς λένε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό όταν χρωστάνε σε εργαζομένους 28.000 ημέρες ρεπό;» τονίζει ο κ. Καλφαγιάννης και προαναγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ