12 & 13/8
ΘΕΑΤΡΟ
Μικρά Διονύσια

«Μικρά Διονύσια» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.Ενας πολύπειρος και ξεχωριστός ηθοποιός ξεναγεί στην ενδοχώρα του αρχαίου δράματος τη νεότερη γενιά ηθοποιών σταματώντας σε παραστάσεις-σταθμούς.Τη σύνθεση κειμένων υπογράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,η σκηνοθεσία είναι των Γ. Ρήγα και Γ. Καραντινάκη και παίζουν οι: Γ. Αρμένης, Λ.Γεωργακόπουλος, Γ. Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Ν.Ψαρράς κ.ά. Στις 12 και 13 Αυγούστου.

Ως τις 14/8
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημειώσεις Αιγίνης»

«Σημειώσεις Αιγίνης» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Πάβλου Χαμπίδη στο διατηρητέο κτίριο της οδού Σπύρου Ρόδη 16,στην πόλη της Αίγινας. «Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 ασπρόμαυρα και επιχρωματισμένα υδατογραφημένα σχέδια με διαφορετικές απόψεις της Αίγινας που ιχνηλατήθηκαν επί τόπου τους τελευταίους μήνες,κατά τη διάρκεια των συχνών εξορμήσεων του ζωγράφου στο νησί» σημειώνει χαρακτηριστικά η Ιρις Κρητικού,επιμελήτρια της έκθεσης. Ως τις 14 Αυγούστου.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
«Αξία» στη Νάξο

Συναυλία νέων μουσικών και καθηγητών της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Τζίνα Μπαχάουερ δίνεται στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αξία της Νάξου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Βιβάλντι, Σούμπερτ, Μέντελσον, Μασνέ κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), Στέφανος Αρζουμανίδης (βιολί), Γεωργία Λαζαρίδου (πιάνο), Δήμητρα Μάνδραλη-Αντωνιάδου (πιάνο και βιολί), Ιάσων Παπαδόπουλος (βιολί) και Ερη Μαυροπούλη (πιάνο). Στις 12/8, στο Χαλκί.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Θάλασσας τόποι»

Είκοσι πέντε διακεκριμένοι έλληνες ζωγράφοι συμμετέχουν στην έκθεση «Θάλασσας τόποι» η οποία οργανώνεται στη Σύρο στο πλαίσιο των Ερμουπολείων και διαρκεί ως τις 31 Αυγούστου. Στις πέτρινες αποθήκες του 19ου αιώνα της Ερμούπολης φιλοξενούνται έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα σε επιμέλεια Γιώργου Αλτουβά. Η επιμέλεια των κειμένων του καταλόγου είναι της Ιριδος Κρητικού.

Η Εύβοια εμπνέει

Στιγμές από τις εξορμήσεις της στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας μοιράζεται με το κοινό η δημοσιογράφος και δημιουργός Ιωάννα Παράβαλου με τη νέα της εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στο κτίριο Μελά (οδός Ποσειδώνος) στη λίμνη Ευβοίας. Με τίτλο «Μαντούδι- Λίμνη- Αγία Αννα: Στιγμές» η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Αυγούστου (πληροφορίες τηλ. 22270 31335).

Εκθεση στην Κεφαλλονιά

Σύγχρονες απόψεις και τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση υπό τίτλο «Με τη γοητεία της απόδρασης» η οποία φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Τέχνης που βρίσκεται εντός του Αpollonion Resort & Spa Ηotel, στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σημαντικών ελλήνων ζωγράφων του 20ού αιώνα τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Γεράσιμου Στρίντζη. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται έργα μεγάλων διαστάσεων των: Γιάννη Γαΐτη, Κώστα Τσόκλη, Οπυς Ζούνη, Μάριου Πράσινου, Αλέκου Φασιανού, Δημήτρη Μυταρά, Παύλου Σάμιου, Βασίλη Σπεράντζα, Κωστή Γεωργίου, Δημήτρη Γέρου, Μανώλη Χάρου, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Βαγγέλη Ρήνα, Χρήστου Αντωναρόπουλου, Μπενουά Παρέ κ.ά. Ως τις 31 Αυγούστου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Τραγούδι και κατασκήνωση

Ολοκληρώνεται σήμερα το 33ο River Ρarty με τις συναυλίες των Θεοδοσίας Τσάτσου, Δήμου Αναστασιάδη, Ρrofessional Ζinner, Ειρήνης Δούκα που πραγματοποιείται στο Νεστόριο της Χαλκιδικής. Μουσική, τραγούδι και κατασκήνωση.

Η Αρβανιτάκη στο Sani Festival

Με τη σύμπραξη τεσσάρων μόνο μουσικών (Αλέξανδρος Κριστάκης- τύμπανα, Γιάννης Κυριμκυρίδης- πιάνο, πλήκτρα, Δημήτρης Μπαρμπαγάλαςλαούτο και Θωμάς Κωνσταντίνου- μαντολίνο) η Ελευθερία Αρβανιτάκη εμφανίζεται στις 13 Αυγούστου, στο Sani Festival στη Χαλκιδική, παρουσιάζοντας τραγούδια από το σύνολο του ρεπερτορίου της. Ωρα έναρξης: 21.30.

«Ποιητές» στην Κρήτη

«Το τραγούδι των ποιητών» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσιάζεται αύριο στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2011». Οι Γιάννης Ιδομενέως (βαρύτονος) και Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) παρουσιάζουν ένα ρεσιτάλ με τραγούδια των Αργύρη Κουνάδη, Γιώργου Κουρουπού, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Σεφέρη, Ανδρ. Εμπειρίκου, Φ. Γκαρθία Λόρκα και Νίκου Γκάτσου. Ωρα έναρξης: 21.30 (στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ δίνει συναυλία ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, στις 10/8 στο Παγκρήτιο Στάδιο).

Αντηχήσεις από τον Παπαδιαμάντη

Στον μουσικό κόσμο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταξιδεύει το κοινό το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» μέσα από τραγούδια και μελωδίες οι οποίες απορρέουν από το συγγραφικό του έργο καθώς και νέες συνθέσεις μελών του σχήματος που εμπνέονται από αυτό. Μικρές νησίδες λόγου με αποσπάσματα κειμένων του διανθίζουν το πρόγραμμα της συναυλίας δημιουργώντας ένα κλίμα μυσταγωγίας που προσιδιάζει στο ήθος και το ύφος του σκιαθίτη συγγραφέα. Στις 8/8, στο θεατράκι Μοχάμεντ Αλι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου.

ΘΕΑΤΡΟ
«Ηρακλής Μαινόμενος»

Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (ο ίδιος συνυπογράφει και τη μετάφραση από κοινού με τον Γιώργο Μπλάνα). Τα σκηνικά είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, τα κοστούμια του Κένι Μακ Λέλαν, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού και η επιμέλεια κίνησηςχορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Στις 12 και 13 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

«Σκηνοβάτες»

Οι «Σκηνοβάτες», σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, παρουσιάζονται από το Εθνικό Θέατρο εφέτος το καλοκαίρι. Η παράσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες, ύμνους και χορικά τα οποία υπόσχονται άφθονο γέλιο στον θεατή. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Ειρήνης Μουντράκη, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη και η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Παίζουν οι: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς κ.ά. Στις 12/8, στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τα κορίτσια με τα μαύρα

Το έργο των Αλέξανδρου Ρήγα- Δημήτρη Αποστόλου «Τα κορίτσια με τα μαύρα» παρουσιάζεται σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια κωμωδία πάνω στη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την «ευλογημένη απάτη». Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ρήγα, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Εβελιν Σιούπη και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Παίζουν η Χρύσα Ρώπα, η Ελένη Καστάνη, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης, η Σοφία Μουτίδου και η Χρυσούλα Διαβάτη. Στις 8 Αυγούστου στα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου), στις 9 Αυγούστου στο Ρέθυμνο (θέατρο Ερωφίλη, Κάστρο Φορτέτσα), στις 10 και 11 Αυγούστου στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης).

Η «Κατσαρίδα» επιστρέφει

Η επιτυχημένη «Κατσαρίδα» παρουσιάζεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις απίθανες περιπέτειες της μικρής κόκκινης κατσαρίδας που αγωνίζεται να κατακτήσει έναν στόχο ζωής. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η μουσική και οι στίχοι του Κώστα Γάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Πετρόπουλος, Σεραφείμ Ράδης. Στις 8 Αυγούστου στη Λέρο (Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας), στις 10 Αυγούστου στην Κω (Μεσαιωνικό Κάστρο), στις 11 Αυγούστου στη Ρόδο (Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη»).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ