Ακριβή μου Τζέιν

Τριακόσιες χιλιάδες στερλίνες (324.000 ευρώ) πίστευαν οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών Sotheby΄s ότι θα «πιάσουν» οι 68 χειρόγραφες σελίδες του ημιτελούς μυθιστορήματος της Τζέιν Οστεν «Οι Γουότσον». Τελικά πουλήθηκαν 993.250 στερλίνες. Αγοραστής- ευτυχώς- μία από τις διασημότερες βιβλιοθήκες του κόσμου: η Βοδλειανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης. «Αυτό το χειρόγραφο αξίζει την κάθε πεντάρα που ξοδέψαμε» δήλωσε μετά τη δημοπρασία ο αναπληρωτής διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Οφεντιν.

Ακριβή μου Τζέιν | tovima.gr

Τριακόσιες χιλιάδες στερλίνες (324.000 ευρώ) πίστευαν οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών Sotheby΄s ότι θα «πιάσουν» οι 68 χειρόγραφες σελίδες του ημιτελούς μυθιστορήματος της Τζέιν Οστεν «Οι Γουότσον». Τελικά πουλήθηκαν 993.250 στερλίνες. Αγοραστής- ευτυχώς- μία από τις διασημότερες βιβλιοθήκες του κόσμου: η Βοδλειανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης. «Αυτό το χειρόγραφο αξίζει την κάθε πεντάρα που ξοδέψαμε» δήλωσε μετά τη δημοπρασία ο αναπληρωτής διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Οφεντιν. Η Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης έκανε τα πάντα ώστε να μη φύγει από τη Βρετανία αυτή η σπάνια μαρτυρία της εργασίας της μεγάλης μυθιστοριογράφου του 19ου αιώνα. Οι μελετητές πιστεύουν ότι αυτό το πυκνογραμμένο χειρόγραφο, πλούσιο σε σημειώσεις και διορθώσεις, θα ανοίξει ένα παράθυρο στο εργαστήριο γραφής της Τζέιν Οστεν – πώς έγραφε, πώς ξαναέγραφε τα μυθιστορήματά της. Η Οστεν, η οποία πέθανε το 1817, σε ηλικία 41 ετών, δεν παντρεύτηκε ποτέ και ζούσε πάντα με την οικογένειά της. Τα μέλη της οικογένειάς της ήταν οι πρώτοι αναγνώστες των έργων της. Τους τα διάβαζε, τα δοκίμαζε, αλλά δεν άφηνε πίσω της κανένα «πρόχειρο» χειρόγραφο, κανένα ίχνος της διαδικασίας συγγραφής. Οι ειδικοί λένε ότι, αν η συγγραφέας ολοκλήρωνε τους «Γουότσον», το μυθιστόρημα θα ήταν ισάξιο των άλλων μεγάλων έργων της Οστεν: Περηφάνια και προκατάληψη, Λογική και ευαισθησία , Εμμα, Πειθώ, Μάνσφιλντ Παρκ, Το αβαείο του Νορθάνγκερ.

Η Βοδλειανή δεν είναι η μόνη κάτοχος χειρογράφων της Οστεν. Οι πρώτες σελίδες των «Γουότσον» βρίσκονται στην κατοχή της Βιβλιοθήκης Μόργκαν της Νέας Υόρκης. Είχαν πουληθεί στο αμερικανικό ίδρυμα από έναν κληρονόμο της συγγραφέως που στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήθελε να χρηματοδοτήσει τον Ερυθρό Σταυρό. Κάποιες σελίδες του χειρογράφου που βρίσκονταν στα αρχεία της Βιβλιοθήκης Κουίν Μέρι του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εξαφανίστηκαν πριν από έξι χρόνια και οι ελπίδες να βρεθούν είναι ελάχιστες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk