Η Ιαπωνία τίμησε την 66η επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ. Με αυτή την αφορμή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επανέλαβε τις εκκλήσεις του για αποπυρηνικοποίηση και για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Κατά την διάρκεια τελετής στο πάρκο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός -μετά και την κρίση στην Φουκουσίμα-, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ενεργειακή πολιτική της.

Η Ιαπωνία «πρέπει να στοχεύσει να γίνει μία κοινωνία που δε θα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια» ανέφερε ο Ναότο Καν.

Από την έναρξη της κρίσης «η εμπιστοσύνη που είχε κάποτε ο λαός της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ραγίσει» δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι.

Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας (στα τέλη του 1945) ήταν 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης.

Αρκετές χιλιάδες πολίτες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες.