Ολι Ρεν: οι αγορές δεν αντιδρούν όπως είχαμε προβλέψει

Την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης νέων εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης, «η οποία πλέον παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις», αναφέρθηκε ο Όλι Ρεν, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες σε μια ακόμα προσπάθεια να εκτονωθεί η πίεση σε Ιταλία και Ισπανία.

Ο Φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πίεση των αγορών στις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ επανέλαβε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική.

«Η Ιταλία και η Ισπανία δεν χρειάζονται διάσωση» είπε ο Ρεν, διευκρινίζοντας ότι οι κυβερνήσεις σε Ρώμη και Μαδρίτη έχουν υιοθετήσει προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Ο Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η βούληση της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση» ενώ πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν με τον αναμενόμενο τρόπο στις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

O Φινλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης έχει η ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται «νυχθημερόν» για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ ο φινλανδός αξιωματούχος τόνισε ότι «η οικονομία της χώρας έχει στέρεες βάσεις και το τραπεζικό της σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή στήριξη».

Επίσης σύστησε στην κυβέρνηση προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και πρόσθεσε ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία.

Συνέντευξη στο ΒΒC

Νωρίτερα ο Ρεν παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιλογές για την δομή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας των ευρωομολόγων και σημείωσε ότι θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για το εάν το ταμείο διάσωσης χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο παρατήρησε:

«Για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Και κατά συνέπεια, χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους» σημείωσε ο Ρεν.

Ο Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι το βασικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη ήταν να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Είναι πλέον σημαντικό να επιταχυνθεί η εφαρμογή και οι εγκρίσεις των κρατών-μελών προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αυτό χρειάζεται να γίνει» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk