Τη θέσπιση συνταγματικού ορίου για το δημόσιο δανεισμό, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, εξήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στόχος των μέτρων είναι να παρουσιάσει η Ιταλία ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα περιμένει ως το 2013-2014 για να κλείσει τις τρύπες στο φορολογικό σύστημα και να καταργήσει απαλλαγές ύψους 25. δισ. ευρώ. Δεν διευκρινησε ωστόσο πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

Τα κύρια σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο «Καβαλιέρε», είναι ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ εντός του 2013 (και όχι 2014, όπως προβλεπόταν αρχικά) και η ένταξη του στόχου αυτού, στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα παραμέτρους.

Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι θα αλλάξει ο νόμος που αφορά την ελευθερία επιχειρηματικής δράσης και θα δοθεί έμφαση στην αρχή σύμφωνα με την οποία, «ότι δεν απαγορεύεται ρητά, επιτρέπεται». Ο ιταλός πρωθυπουργός, τόνισε, παράλληλα, ότι πρόκειται να προωθηθούν άμεσα αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην αγορά της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας.

Είναι σαφές, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι η ιταλική κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να αντιδράσει στην κερδοσκοπική επίθεση που συνεχίζει να δέχεται η χώρα.

Ο κ. Τρεμόντι, πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή θα ξανανοίξει για να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές.

Ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να επισπευσθεί – λόγω της κρίσης – η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία. Η νέα ημερομηνία δεν έγινε γνωστή, αλλά εικάζεται ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα ο κ. Τρεμόντι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, ενώ ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι πρόκειται εντός της ημέρας να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο ιταλός υπουργός επρόκειτο να ανακοινώσει την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2012.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του Ολι Ρεν και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που έκαναν λόγο για ενίσχυση των οικονομιών με δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα υλοποιηθούν εντός του έτους μέτρα εξοικονόμησης 48 δισ. ευρώ που αφορούν κυρίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και τη θέσπιση «συνταγματικού ορίου» για το δημόσιο δανεισμό κατά το γερμανικό πρότυπο.