Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι προσφορές για την ΕΒΖ

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ποσοστό 82,33% που πωλεί η Αγροτική Τράπεζα μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ποσοστό 82,33% που πωλεί η Αγροτική Τράπεζα μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities.

Η εταιρεία η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών κινείται στον αστερισμό των ζημιών τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαική Ενωση το 2006 όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαικού νότου.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1960, οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο ΧΑ και είναι η μοναδική μονάδα παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα με μερίδιο 70% το 2010. Διαθέτει τρία εργοστάσια και συνολικά ο όγκος των πωλήσεών της φτάνει τους 280.000 τόνους αφού εκτός από την ποσόστωση των 158.000 τόνων η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην εμπορία για να καλύψει την ελλειμματική ελληνική αγορά που έχει ανάγκες σε ετήσια βάση 330.000 τόνων ζάχαρης.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανοδική πορεία των θυγατρικών στη Σερβία, η καλή ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης, η γειτνίαση των εργοστασίων στη Β. Ελλάδα με χώρες της Ε.Ε. που έχουν ελλειματική παραγωγή ζάχαρης όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, οι σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (σιλό) στη Λάρισα που είναι κοντά στο λιμάνι του Βόλου, η στρατηγική συνεργασία με την ED & F Man που διακινεί περί το 25% της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης και σε περιόδους έλλειψης του προιόντος λειτουργεί ως ανάχωμα και βεβαίως η σημαντική -αλλά προσημειωμένη- ακίνητη περιουσία της που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Βαρίδια για τους υποψήφιους επενδυτές σίγουρα θα αποτελέσουν η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εταιρείας αφού οι 158.000 τόνοι ζάχαρης που έχει δικαίωμα η εταιρεία να παράγει στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βγαίνουν από 1 ή το πολύ 2 εργοστάσια και όχι από τρία που διαθέτει και υποχρεωτικά υπολειτουργούν αλλά και από το υψηλό κόστος παραγωγής (αμοιβές τευτλοπαραγωγών).
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η Αγροτική, οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας (μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα διεξάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στην ΕΒΖ και στο τρίτο στάδιο θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να προβεί υποχρεωτικά σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk