Μια καταστροφική εβδομάδα έκλεισε για τις αγορές με τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να ξύνουν της πληγές τους. Η κρίση χρέους στην Ευρώπη εξαπλώνεται, η Αμερική φλερτάρει με νέα ύφεση και οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τις μετοχικές αξίες και τα εμπορεύματα και στρέφονται εκ νέου σε ασφαλείς τοποθετήσεις όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο.

Το ΧΑ ήταν αδύνατο να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 2,25% στις 1.062 μονάδες σημειώντας εβδομαδιαίες απώλειες 11,8%. Ο Γενικός Δείκτης «γύρισε» σε επίπεδα του Ιανουαρίου του 1997.

Οι απώλειες κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν φτάσει και το 4,4% αλλά τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν το κλείσιμο ξεπέρασαν τις προσδοκίες και στάθηκαν αφορμή να περιοριστούν οι απώλειες όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλα τα χρηματιστήρια.Τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 117.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης.

Η Wall Street ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη και πλέον οι αγορές έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με την Ανγκελα Μέρκελ και τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πιέσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Στις 17:19 οι απώλειες για τα Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης φθάνουν τα 1,82% και 2,12% αντίστοιχα, ενώ έπειτα από νωρίτερη άνοδο το Παρίσι σημειώνει και πάλι μείωση 0,23%.

Το Τόκιο έκλεισε σήμερα το πρωί με απώλειες 3,72% ενώ λίγες ώρες νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow-30 έκλεισε με απώλειες 4,31% και ο δείκτης του χρηματιστηρίου Nasdaq με ζημιά 5,08%.

Το Spread 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στις 1322,7 μονάδες βάσης.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι 1,41920 δολάρια.