Φαίνεται ότι το Χόλιγουντ δεν ασχολείται πια με τους συντρόφους της Πάρις Χίλτον και τις πλαστικές της Σερ. Τι έχει κυριεύσει τους παροικούντες τη χλιδάτη Ιερουσαλήμ της Αμερικής; Η μαγειρική. Οι σταρ πλέον ψήνουν πίτες και κουλουράκια, καταγράφοντας τις στιγμές της γαστρονομικής τους δόξας σε βιβλία που φιλοδοξούν να αποκτήσουν μια θέση σε όλα τα κουζινικά ράφια παγκοσμίως.

Οι Μαρία Κάλλας, Σοφία Λορέν και Ζεράρ Ντεπαρντιέ ήταν από τους πρώτους που εξέδωσαν βιβλία μαγειρικής.

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα υψίφωνος αφού κατάφερε να χάσει 40 κιλά σε έναν χρόνο, ξεκίνησε να συλλέγει συνταγές από όλα τα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια ανέθετε στους σεφ της να τις ετοιμάσουν για τους καλεσμένους της. Η ίδια απέφευγε τις δημιουργίες τους από φόβο να μην ξαναπάρει τα κιλά, ωστόσο αναγνώριζε ότι η μαγειρική είναι μια μεγάλη τέχνη. Το βιβλίο της με τίτλο «Η Ντίβα στην Κουζίνα» (Εκδόσεις Αίολος, τιμή 25,69 ευρώ) περιέχει 150 συνταγές που της παραχώρησαν διάσημοι σεφ της εποχής της και κυκλοφόρησε το 2005.

Το βιβλίο «Σοφία Λορέν, συνταγές και αναμνήσεις»(Εκδόσεις Λιβάνης, τιμή 28,43 ευρώ) περιέχει 100 αυθεντικές ιταλικές συνταγές που η ίδια η αειθαλής καλλονή έχει γράψει. Το βιβλίο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του είναι γεμάτο διηγήσεις από την οικογενειακή της ζωή. Χωρίς αμφιβολία, η συγγραφέας είναι μια παθιασμένη μαγείρισσα και το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο σε κάθε λάτρη της ιταλικής κουζίνας.

Ο διάσημος γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ πάλι, έγραψε ένα τόσο καλό βιβλίο μαγειρικής ώστε να υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι αν τελικά αυτό ήταν το πραγματικό του ταλέντο. Φυσικά τιμά τη γενέτειρα του και ετοιμάζει αυθεντικές γαλλικές σπεσιαλιτέ. Επίσης, προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για την αγορά υλικών και την προετοιμασία του φαγητού («Η κουζίνα του Ζεράρ Ντεπαρντιέ» εκδόσεις Ποταμός, τιμή 22,50 ευρώ).

Πρόσφατα, η Εύα Λονγκόρια, η Σέριλ Κρόου, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Αλίσια Σίλβερστόουν μπήκαν στον χορό και εξέδωσαν τα δικά τους βιβλία μαγειρικής.

Η «Νοικοκυρά σε απόγνωση» κυρία Λονγκόρια με το βιβλίο «Eva’s Kitchen», μας μυεί στα μυστικά της μεξικάνικης κουζίνας, όπως τα έμαθε από τη θεία της Ελσα. Και ενημερώνουμε όλους όσοι ήδη έχουν σηκώσει φρύδι ειρωνείας ότι η Εύα μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε ράντζο στο Τέξας. Εξομολογείται δε, ότι πολλές φορές μαγειρεύει με τακούνια και Gucci φόρεμα λίγο πριν παρευρεθεί σε κάποια σπουδαία εκδήλωση. Ολα τα προλαβαίνει ο άνθρωπος όταν θέλει!

Για την Γκουίνεθ Πάλτροου το ταλέντο της στην υποκριτική και το τραγούδι δεν ήταν αρκετό. Ηθελε οπωσδήποτε να καλλιεργήσει και το ταλέντο της στη μαγειρική. Ακολούθησε τη συμβουλή του πατέρα της, που της είχε πει ότι θα μπορούσε να κάνει ο,τιδήποτε εάν το ήθελε, έβαλε τις συνταγές στο χαρτί και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου «Η κόρη του πατέρα μου». Στο διαδίκτυο δίνουν και παίρνουν τα σχόλια για το βιβλίο, στην πλειοψηφία τους όμως είναι τόσο θετικά που μπήκαμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε την πρότασή της για σπιτική πίτσα. Προσαρμόσαμε τους χρόνους ψησίματος στην απλή οικιακή κουζίνα (αντί για τον ξυλόφουρνο που συνιστά η ίδια) και ομολογούμε πως το αποτέλεσμα καπελώνει πολλούς Ιταλούς σεφ.

Μόλις η Σέριλ Κρόου έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού άλλαξε – μεταξύ άλλων- και τις διατροφικές της συνήθειες. Η ροκ σταρ εξέδωσε ένα βιβλίο συνεργαζόμενη με τον σεφ Τσακ Γουάιτ και μια ομάδα διατροφολόγων. Οι 100 συνταγές της είναι εμπνευσμένες από την εποχικότητα των (βιολογικών) υλικών, ενώ σημασία έχει δοθεί στην διατροφική αξία των φαγητών. Οι κριτικές από το αναγνωστικό κοινό πάντως είναι όλες θετικές.

Η ηθοποιός Αλίσια Σίλβερστόουν κυκλοφόρησε το δικό της βιβλίο μαγειρικής υπό τον τίτλο «Η ευγενική δίαιτα: Ενας απλός οδηγός ευεξίας, απώλειας βάρους και πώς να σώσετε τον πλανήτη». Αν αναρωτιέστε με ποιον τρόπο θα κάνει όλα τα παραπάνω και συγχρόνως θα σώσει τον πλανήτη, η λύση είναι ο βεγκανισμός. Η τυπική δίαιτα ενός βέγκαν δεν περιέχει κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά και μέλι. Τα σχόλια των αναγνωστών τονίζουν ότι η ηθοποιός θα έπρεπε να προσέξει λίγο τις ποσότητες και τους χρόνους καθώς πολλές συνταγές δεν πετυχαίνουν. Μάλλον το συγκεκριμένο βιβλίο δεν θα βρει θέση σε πολλές ελληνικές βιβλιοθήκες, καθώς δαιμονοποιεί κάθε τι ζωικής προέλευσης.

Ακόμη και η Miss Piggy, η φίλη του Kermit από το Muppet Show, έχει βάλει τις κατσαρόλες στη φωτιά. Η γνωστή γουρουνίτσα έχει εκδώσει μια συλλογή συνταγών που τις έχουν χαρίσει διάσημοι φίλοι της, όπως ο Τζον Τραβόλτα και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Μην τολμήσετε βέβαια να αναζητήσετε συνταγές για χοιρινό!

Η συγγραφή βιβλίου μαγειρικής για κάποιους άλλους διασήμους, όπως η Ντόλι Πάρτον, ο Πολ Νιούμαν, η Μονίκ (με τον ευφάνταστο τίτλο «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς αδύνατους μάγειρες»!) και ο Κένι Ρότζερς υπήρξε απλά μια ατυχής συγκυρία. Ισως και οι ίδιοι θέλουν να το ξεχάσουν…