Εκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα σχεδιάζει ο Σαρκοζί

Μια δυσάρεστη έκπληξη ετοιμάζει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στους συμπατριώτες του μετά την επιστροφή από τις θερινές του διακοπές στην Κυανή Ακτή. Τουλάχιστον στους πλουσιότερους. Σύμφωνα με το γαλλικό τύπο, τα σχέδια του γάλλου ηγέτη για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος συμπεριλαμβάνουν την επιβολή φόρου 1 – 2% για τα υψηλότερα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ή περιουσιακά στοιχεία από τη Γαλλία ή το εξωτερικό.
Η αρχική ιδέα ανήκει στον εισηγητή της επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου Ζιλ Καρέζ. Όταν ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ρώτησε το γάλλο πρόεδρο «ποιο νομίζετε ότι είναι το επίπεδο πάνω από το οποίο θα θεωρείται πλούσιο ένα νοικοκυριό» ο Νικολά Σαρκοζί απάντησε «ένα εκατομμύριο ευρώ».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου η εισφορά θα επιβληθεί πιθανότατα με μορφή άμεσου φόρου. Υπολογίζεται ότι θα αφορά τουλάχιστον 30.000 φορολογούμενους και εφόσον το ποσοστό της εισφοράς καθοριστεί στο 2% θα προκύψουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το δημόσιο ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή της πυραμίδας των γάλλων φορολογουμένων βρίσκεται η «ελίτ των ελίτ». Πρόκειται για 325 φορολογούμενους που δηλώνουν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα κοντά στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο φόρος εισοδήματος δεν θα είναι ο μόνος που θα καταβάλλουν οι Γάλλοι σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν έχει «στα συρτάρια» σχέδια που περιλαμβάνουν κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς και ιδιωτικών συμβολαίων συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk