Προνοιακά επιδόματα: Ψηφιακά η καταγραφή των δικαιούχων

Μέτρα για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγύης, συνενώσεις με δικτυακή μορφή και αξιοποίηση των ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στη πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων την Πέμπτη

Μέτρα για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγύης, συνενώσεις με δικτυακή μορφή και αξιοποίηση των ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στη πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων την Πέμπτη.

Τέθηκε ακόμη η οικονομική συμμετοχή με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξή τους των χρονίως πασχόντων (κυρίως ηλικιωμένων και ψυχικά πασχόντων), που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, και δημιουργία ενιαίου, ψηφιακού μητρώου δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Ακόμη θα προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση των διασπασμένων μητρώων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, είπε ο υπουργός Υγείας.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, «σήμερα δίνονται 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία, όμως, δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Υπάρχουν καταγγελίες για συντάξεις «μαιμού», στη Ζάκυνθο «τυφλός» οδηγεί ΙΧ, άλλος παίρνει προνοιακά επιδόματα από διαφορετικές νομαρχίες ή μπορεί να παίρνει δύο μορφών επιδόματα από την ίδια νομαρχία. Στον νομό Χανίων εμφανίζονται ανάπηροι 24% του πληθυσμού», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «όργιο πελατειακού κράτους στις περιφέρειες».

Όπως έγινε γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται γνωστό πού πηγαίνουν τα χρήματα και πόσοι είναι οι δικαιούχοι.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά ιδρύματα, ο υφυπουργός είπε ότι σήμερα υπάρχουν άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, υπάρχουν ιδρύματα που χτίστηκαν για φυσική αποκατάσταση και λειτουργούν ως «χρονίως πασχόντων» και το αντίστροφο.

Η ηγεσία του υπουργείου μελετά, τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) που υπάρχουν και τα οποία υπολειτουργούν, να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία, 52 εκατομμύρια ευρώ στοιχίζει στα ασφαλιστικά Ταμεία η φυσική αποκατάσταση σε ιδιωτικά κέντρα.

Τα «μικρά Νοσοκομεία», όπως χαρακτήρισε τα ΚΑΦΚΑ, ο κ. Μπόλαρης, με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα συνδεθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) και θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, θα προχωρήσει και η συνένωση των προνοιακών ιδρυμάτων με δικτυακή μορφή. Θα υπάρχει ένα κεντρικό ΔΣ για τα ομοειδή ιδρύματα της καλλικρατικής περιφέρειας.

Όπως ανακοινώθηκε, έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του συστήματος της Πρόνοιας. Στόχος της πολιτικής του υπουργείου Υγείας είναι «περισσότερες υπηρεσίες, διότι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι εσχάτως οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk