Από την επιτήρηση επί Καραμανλή, στο στενό μαρκάρισμα επί Παπανδρέου

Από την επιτήρηση επί Καραμανλή, στο στενό μαρκάρισμα επί Παπανδρέου | tovima.gr

Εδώ και πολλά χρόνια το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική Οικονομία βρισκόταν υπό καθεστώς επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τα χρόνια του Καραμανλή, η Ευρωπαϊκή ένωση έλεγχε ουσιαστικά την Ελληνική οικονομία και υποτίθεται την καθοδηγούσε, ώστε να μην υποστούμε δημοσιοικονομικό εκτροχιασμό. Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της αφού από τις επιτηρήσεις του 2007 και 2008 ήρθαμε το 2009 υπό καθεστώς Μνημονίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ποιός έφταιγε τελικά για τον δημοσιοικονομικό εκτροχιασμό; Η τότε Ελληνική Κυβέρνηση Καραμανλή με τις κακές επιλογές αλλά και τις άκρατες σπατάλες; Η κυβέρνηση Παπανδρέου με Υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου που δεν χειρίστηκε σωστά τις πιέσεις των διεθνών οίκων και των κερδοσκόπων ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποτίθεται επιτηρούσε την Ελληνική οικονομία; Σαφέστατα και οι ευθύνες δεν είναι μόνο της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης αλλά βέβαια και των εμπειρογνωμώνων της Ευρώπης που έπρεπε τότε να θέσουν τα ζητήματα αυτά ενώπιον της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή «ξέφευγε» πολύ από τις ταγές της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στην ομιλία του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ το 2008 ήταν έντονος ο λόγος του για τη Διεθνή Οικονομική κρίση που περνούσε η παγκόσμια οικονομία. Όμως τόνιζε σαφέστατα ότι η Ελληνική Οικονομία είναι θωρακισμένη σε κάθε πτυχή της και το τραπεζικό σύστημα πανίσχυρο να ανταπεξέλθει. Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνιζε προεκλογικά το 2009 ότι τα λεφτά υπάρχουν. Μπορεί και οι δύο πολιτικοί να έπεφταν τόσο έξω; Ήταν τόσο αφελείς, ώστε να γνωρίζουν και να εκτίθενται τόσο; Ο συνδυασμός των παραπάνω με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των σπρέντς το 2009 οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική Οικονομία έχει πέσει θύμα οργανωμένης επίθεσης συμφερόντων που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ελεγχθούν από πολιτικές δυνάμεις. Αυτό φαίνεται σήμερα και με τις επιθέσεις που δέχθηκε η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών με το χρέος.

Όμως εδώ στην Ευρώπη έχουμε μια ιδιόρρυθμη κατάσταση. Ο μικρόκοσμός της Ευρώπης αποτελείται ο ίδιος από ισχυρούς και ανίσχυρους. Ο ισχυρός είναι οι Γερμανία έναντι του ανίσχυρου Νότου. Οι όλες κινήσεις της Γερμανίας δείχνουν ότι η οικονομία τους έχει επεκτατικές διαθέσεις. Θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της ισχυρής Γερμανίας να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τις οικονομίες των Νοτίων χωρών και να μας φέρει σε αδιέξοδο ώστε να προχωρήσουμε σε αναγκαστικό ξεπούλημα του Εθνικού πλούτου.

Η αλήθεια είναι ότι τα συμφέροντα είναι πολλά για μια χώρα «μαγαζί γωνία» όπως θεωρείται η Ελλάδα. Μήπως λοιπόν η κατάσταση που ζει η Ευρώπη είναι τεχνητή ή κοινώς «στημένη» ; Μήπως κερδοσκοπικά κεφάλαια εντός Ευρώπης δημιουργούν το όλο πρόβλημα στη χώρα μας και γενικά στο Νότο; Ότι και αν έχει γίνει το σφάλμα είναι διαχρονικό και ανήκει στην πλειονότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων. Γιατί ενώ μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση της Ελληνικής Οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια, όχι μόνο δεν προχώρησαν σε σωστές ενέργειες αλλά μας «χαντάκωσαν» με αποτελέσμα σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται σε στενό μαρκάρισμά των Ευρωπαίων το οποίο θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk