Καθοριστική για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας κρίνεται η δημοπρασία ομολόγων, την Πέμπτη, για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, παρά τις πιέσεις των κερδοσκόπων που έχουν εκτινάξει τα επιτόκια δανεισμού της Μαδρίτης στο 6,27%.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο ξεκαθάρισε ότι η δημοπρασία ομολόγων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, προειδοποιώντας επίσης ότι η ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε «να διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες» λόγω της αστάθειας που παρατηρήθηκε γενικώς τον Αύγουστο.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η αστάθεια θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες, αλλά δεν θα χαρακτήριζα την κατάσταση πολύ σοβαρή» δήλωσε η Σαλγάδο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με ανησυχία, με υπευθυνότητα καθώς και με την επίγνωση ότι κάνουμε αυτό που πρέπει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος συνεχίζονται.

«Ο πρωταρχικός λόγος για αυτές τις εντάσεις στις αγορές είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ» όπου δύσκολα επετεύχθη η συμφωνία για το χρέος, «αλλά αυτές οι συνθήκες έχουν οξύνει την ένταση που υπήρχε ήδη στην αγορά» από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, πρόσθεσε.

Η Σαλγάδο τόνισε ακόμη «την ανάγκη να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου», τονίζοντας ότι η Ισπανία έχει ήδη καλύψει περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναγκών χρηματοδότησής της για φέτος.

Την Τετάρτη, και υπό τον φόβο των επενδυτών ότι η χώρα δεν θα πετύχει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του χρέους, η Ισπανία είδε τα επιτόκια δανεισμού να σκαρφαλώνουν ακόμα και στο 6,5%. Το κλείσιμο των αγορών βρήκε τα επιτόκια στο 6,27%.