Οι αρχαίες ειδοί, λέξη κατ’ αρχάς του ρωμαϊκού ημερολογίου, πέρασε στα ελληνικά από τον Πλούταρχο και άλλους αρχαίους συγγραφείς που έγραψαν για τη Ρώμη. Ειδοί λέγονταν η 15η του μηνός Μαρτίου, του Μαΐου, του Ιουλίου και του Οκτωβρίου και η 13η των υπολοίπων μηνών. Ταυτίστηκαν όμως με τον μήνα Μάρτιο διότι ένας προφήτης είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο Καίσαρα να προσέχει τη 15η ημέρα του μηνός και την ίδια ημέρα ο Αρτεμίδωρος είχε προσπαθήσει να τον προειδοποιήσει με ένα σημείωμα για το σχέδιο δολοφονίας του από τους Βρούτο και Κάσσιο.

Το ερώτημα είναι τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά στην τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία τιτλοφορείται «The Ides of March» και στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος – προσέξτε – σε ρόλο υποψήφιου πολιτικού. Ενδεχομένως το θεατρικό έργο «The ides of March» του Μπο Γουίλιμον, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το σενάριο, να είναι εμπνευσμένο από την περίπτωση του Μαρτίου και του Καίσαρα, η οποία μάλιστα είχε εμπνεύσει και τον Κωνσταντίνο Καβάφη στο ποίημα «Μάρτιαι Ειδοί».
Το φιλμ φαίνεται ότι θα ακολουθεί τα χνάρια που έχουν αφήσει πίσω τους αρκετές αμερικανικές ταινίες πολιτικού περιεχομένου, ταινίες όπως ο «Υποψήφιος» του Μάικλ Ρίτσι με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε έναν παρόμοιο ρόλο υποψήφιου πολιτικού ή ο «Μπομπ Ρόμπερτς» του Τιμ Ρόμπινς με τον ίδιο στον ρόλο του τίτλου.
Βασικός πρωταγωνιστής στο «Ides of March» είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος υποδύεται το δεξί χέρι του κυβερνήτη της Πολιτείας του Οχάιο Μάικ Μόρις (Τζορτζ Κλούνεϊ) και θα βρεθεί μπλεγμένος στα γρανάζια ενός σκοτεινού πολιτικού σκανδάλου που απειλεί την υποψηφιότητα του κυβερνήτη Μόρις για την προεδρία της Αμερικής.
Το «Ides of March» θα παιχθεί στις αίθουσες σε διανομή Audiovisual μέσα στη χειμερινή σεζόν που μας έρχεται αφού πρώτα κάνει την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας τον Σεπτέμβριο.