Εκθεση για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης

Πτυχές της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα ως σήμερα αναδεικνύει η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Ανεξίτηλα σημάδια στο χρόνο» που θα εγκαινιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Πτυχές της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα ως σήμερα αναδεικνύει η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη – Ανεξίτηλα σημάδια στο χρόνο» που θα εγκαινιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Αντικείμενα, εικόνες, κείμενα, αφηγήσεις, ακόμη και κτίρια επιστρατεύονται για να αναπτυχθεί εικαστικά η πολύχρονη παρουσία των Εβραίων στην πόλη ως την τραγική εξόντωσή τους από τις ναζιστικές δυνάμεις. Και για την έκθεση, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεργάζονται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο και η Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Η θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή της κοινότητας αποτυπώνονται μέσα από ανεξίτηλα σημάδια στην πόλη παρά το πέρασμα του χρόνου, και η έκθεση, όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο, στοχεύει ακριβώς στην αναζήτησή τους. Εργο, που κάποιες φορές μάλιστα γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν εξελιχθεί ως σημεία αναφοράς της σύγχρονης πόλης.

Οι ενότητες λοιπόν της έκθεσης ακολουθούν αυτά τα τοπόσημα ως εξής:

Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου βρισκόταν το εβραϊκό νεκροταφείο αποτελεί το σημείο αναφοράς της πρώτης ενότητας.

Στη δεύτερη έχουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα τον άξονα από την οδό Αριστοτέλους ως το Λιμάνι και την Αγορά στην μορφή που είχαν πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, μία περιοχή δηλαδή, όπου είχε αναπτυχθεί η εβραϊκή συνοικία Rogos και άλλα κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας των Εβραίων.

Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονικείς με τα εμβληματικά για τη φυσιογνωμία της πόλης κτίρια ώστε να παρακολουθήσει ο επισκέπτης την ιστορία γνωστών οικογενειών όπως οι Αλλατίνι και οι Μοδιάνο, που συνέβαλαν στον αρχιτεκτονικό εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Και η τελευταία ενότητα εστιάζει στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού όπου είχαν εγκατασταθεί καταυλισμοί φτωχών Εβραίων οι οποίοι όμως μετατράπηκαν σε γκέτο από τους Γερμανούς. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με ανέκδοτα κείμενα, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος το υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι πολιτισμών» και είναι η συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότησή της προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία _ Θράκη 2007 _ 2013 και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πού και Πότε

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Καν. Ανδρόνικου 6, Τηλ. +30 2310 830538). «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χρόνο». Διάρκεια: 18 Σεπτεμβρίου 2011 – 3 Σεπτεμβρίου 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk