Η πολιτική ηγεσία του Ιράκ συμφώνησε την Τρίτη να επιτρέψει στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για το αν τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν για να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία για την αποχώρησή τους.

Οκτώ χρόνια και πλέον μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσέιν οι εναπομείναντες 46.000 αμερικανοί στρατιώτες είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν στο τέλος του χρόνου όταν ολοκληρωθεί η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων του Ιράκ συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν αναφέρουν ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την ιρακινή κυβέρνηση να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ που περιορίζονται σε θέματα εκπαίδευσης».

Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την απόφαση αυτή.

Η όποια συμφωνία, ωστόσο, χρειάζεται την έγκριση του ιρακινού κοινοβουλίου και ορισμένοι από τους συμμάχους του Μάλικι έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.