Τα «απομεινάρια» της Πάτρας

Οι επιχειρήσεις – «σκούπα» που υλοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς αφρικανών και ασιατών παράνομων μεταναστών, στην Πάτρα, έχουν αφήσει πίσω τους ανθρώπινες ιστορίες, από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Αλγερία και το Μαρόκο. Όσοι δεν προσήχθησαν ή δεν συνελήφθησαν για να απελαθούν, εξακολουθούν να ζουν στο περιθώριο ενός κατά τα άλλα λαμπρού έργου, του νέου λιμένα Πάτρας. Σε καλαμιές, υπόγειες στοές, σε εγκαταλειμμένες βάρκες, πάρκα και αναξιοποίητα κτήρια

Φωτογραφίες: Γιώργος Μουτάφης

Οι επιχειρήσεις – «σκούπα» που υλοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς αφρικανών και ασιατών παράνομων μεταναστών, στην Πάτρα, έχουν αφήσει πίσω τους ανθρώπινες ιστορίες, από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Αλγερία και το Μαρόκο. Όσοι δεν προσήχθησαν ή δεν συνελήφθησαν για να απελαθούν, εξακολουθούν να ζουν στο περιθώριο ενός κατά τα άλλα λαμπρού έργου, του νέου λιμένα Πάτρας. Σε καλαμιές, υπόγειες στοές, σε εγκαταλειμμένες βάρκες, πάρκα και αναξιοποίητα κτήρια.

Οι αρχικοί φόβοι ότι τις επιχειρήσεις σκούπα θα διαδεχθεί πόλεμος εθνοτήτων δεν έχουν επαληθευθεί. Η παραλιακή της Πάτρας παραμένει άδεια από μετανάστες, «καθαρή» δείχνει και η Όθωνος Αμαλίας_ μεμονωμένους μπορεί να δει κανείς στην Κανελλοπούλου, την Νέα Εθνική Οδό, την Ηρώων Πολυτεχνείου.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις θέλουν το νέο λιμάνι – πόλο έλξης για εκείνους που ονειρεύονται να πάνε δυτικά. Στόχο δυσπρόσιτο, καθώς οι περισσότεροι παραμένουν εγκλωβισμένοι : οι αρμόδιες αρχές σφραγίζουν τις εξόδους προς τη δύση, τόσο για να στείλουν μήνυμα στα παράνομα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως οδός διέλευσης, όσο και για να μη διαταράξουν τις ισορροπίες με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ρυθμίσεις του Δουβλίνου ΙΙ προβλέπουν εξάλλου επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών όχι στη χώρα προέλευσης, αλλά στη χώρα πρώτης εισόδου, δηλαδή στην Ελλάδα.

Ο φωτογραφικός φακός του «Βήματος» βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αχαϊας, προσεγγίζοντας τα πρόσωπα και μέσα από αυτά προσωπικές οδύσσειες, που δεν έχουν τελειωμό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk