Ποιος είπε ότι οι έχουν «κοπεί» οι υπερωρίες για τους υπάλλήλους του δημόσιου τομέα ή, καλύτερα, για τους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί ή στελεχώνουν τα γραφεία των πολιτικών προσώπων;

Χρήματα για υπερωρίες, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, απέστειλε πρόσφατα απόφαση για να δημοσιευθεί- με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μάλιστα- στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση, που έχει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2011, έχει ως θέμα της: «Καθιέρωση υπερωριακής εργασίας για το προσωπικό του υπουργείου και για τους υπαλλήλους που έχουν μετακινηθεί ή διατεθεί στα πολιτικά γραφεία του Υπουργείου για το τρίμηνο Ιουνίου -Αυγούστου 2011».

Το ποσό τo οποίο θα διατεθεί στους υπαλλήλους για υπερωριακή απασχόληση για το διάστημα των τριών μηνών είναι 155.789,80 ευρώ.

Ποιες κατηγορίες υπάλληλων «καλύπτει», όμως, η εν λόγω απόφαση;

Πρώτον, προσωπικό που έχει μετακινηθεί ή διατεθεί στα πολιτικά πρόσωπα του υπουργείου.

Δεύτερον, οδηγούς της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων _ υπαλλήλους, δηλαδή, που έχουν αποσπαστεί σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τρίτον, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Στοιχείων

Τέταρτον, υπαλλήλους του Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας.

Πέμπτον, υπαλλήλους που εργάζονται υπό έκτακτες και επείγουσες ανάγκες. Ποιες είναι αυτές οι έκτακτες και επείγουσες ανάγκες; Η «υποστήριξη της λειτουργίας των ΚΕΠ» και η «υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού».

Έκτον, υπαλλήλους που ασχολούνται με «την επεξεργασία των προτάσεων, αιτημάτων και στοιχείων των φορέων του δημόσιου τομέα που αφορούν διορισμούς, πλήρωση θέσεων, τις προσλήψεις και τις συμβάσεις έργου».

Οι ανωτέρω υπάλληλοι θα εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν με τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα χρήματα αυτά δίνονται τη στιγμή που «ατύπως» η κυβέρνηση έχει ζητήσει την κατάργηση των υπερωριών στον δημόσιο τομέα και όταν, κυρίως, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού καταφεύγει σε αλλεπάλληλες, οριζόντιες, περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απάντηση του Υπουργείου

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

«Προκειμένου να μην διαμορφώνονται λανθασμένες εντυπώσεις από σημερινή ανάρτηση στο ΒΗΜΑonline, με τίτλο «Λεφτά για υπερωρίες. υπάρχουν», ενημερώνουμε ότι:

Το συνολικό ποσό που αναφέρεται αφορά προϋπολογισμό και όχι πραγματοποιηθείσα δαπάνη, για υπερωρίες όπως αυτές έχουν περικοπεί και ισχύουν σε όλο το δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ασφαλώς το ποσό αυτό, δεν προορίζεται για τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τα γραφεία του Υπουργού, των Υφυπουργών και των Γεν. Γραμματέων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το 60% του ποσού αυτού διατίθεται για οδηγούς που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των Υπουργείων, αλλά και των επισήμων που πραγματοποιούν επισκέψεις στην χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάνει τις υπερωρίες του πολυάριθμου προσωπικού των ΚΕΠ που εργάζονται -ως γνωστόν- και τα Σάββατα.

Σημειωτέον ότι σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες έχουν πραγματοποιηθεί οι περικοπές μισθών που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Το δε τελικό ύψος των αμοιβών είναι αυτό που ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία».

Το ΒΗΜΑ, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε …παρεξήγηση, ενημερώνει ότι η σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα βρίσκεται στην ιστοσελίδα:

http://et.diavgeia.gov.gr/f/min-reform-egov/ada/4%CE%915%CE%A7%CE%A7-763