Η κρίση που βιώνουμε δεν αφορά τη ζώνη του ευρώ αλλά το δημόσιο χρέος

Στις 21 Ιουλίου οι ευρωπαίοι ηγέτες ξανασυγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες. Είχαμε δύο αντικειμενικούς στόχους: πρώτον, να εγγυηθούμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα και να φέρουμε το χρέος της χώρας αυτής σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο και, δεύτερον, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών δεδομένου του δημόσιου χρέους που κυριαρχεί στις χώρες της ζώνης του ευρώ

Η κρίση που βιώνουμε δεν αφορά τη ζώνη του ευρώ αλλά το δημόσιο χρέος | tovima.gr
ΤΟ ΒΗΜΑ – LE MONDE
Στις 21 Ιουλίου οι ευρωπαίοι ηγέτες ξανασυγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες. Είχαμε δύο αντικειμενικούς στόχους: πρώτον, να εγγυηθούμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα και να φέρουμε το χρέος της χώρας αυτής σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο και, δεύτερον, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών δεδομένου του δημόσιου χρέους που κυριαρχεί στις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις. Εν τούτοις, τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε ότι αιωρούνται παρανοήσεις γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα. Ορισμένες οφείλονται στην πολυπλοκότητά του, άλλες στις αξιώσεις των Κοινοβουλίων ορισμένων κρατών-μελών και μερικές προκύπτουν από τις θέσεις που πήραν οι αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκριναν βιώσιμα τα μέτρα αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, αλλά εμείς θελήσαμε να ελαφρύνουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση.

Περιπτώσεις, όπως της Ιαπωνίας, όπου το χρέος έφτανε το 225%, δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα μειώσουν αισθητά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020, δίνοντάς της τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επαναφέρει την ανάπτυξη και να επανενταχθεί στις αγορές. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν εφαρμοστούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την είσπραξη των φόρων. Εμείς θα προσφέρουμε τεχνολογική και διοικητική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να επιβεβαιώσουμε την επιτυχία της εφαρμογής του σχεδίου.

Παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που καταπολεμούν την κρίση με τη βοήθεια της Ε.Ε., όπως η Λετονία και το Βέλγιο, δίνουν αισιόδοξο μήνυμα στην Ελλάδα.

Σκοπός μας είναι η μείωση του χρέους και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστούν δύο σημαντικά στοιχεία. Κατ’ αρχάς, ότι η προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα δεν θα γίνει μόνο μια φορά αλλά και ότι δεν θα ισχύσει για διαφορετικές περιπτώσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την ανοδική πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης διασφαλίσαμε την προειδοποιητική παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας, ώστε σε περίπτωση δυσλειτουργίας να συνδράμουν και να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις άλλες υγιείς ευρωπαϊκές οικονομίες. Η παρέμβαση των δύο αυτών μηχανισμών θα γίνεται όταν το Δ.Ν.Τ. κρίνει ότι υπάρχει ειδικός λόγος.

Οι αποφάσεις της εφαρμογής των μέτρων πρέπει να λαμβάνονται κοινή συναινέσει και σίγουρα θα λάβουν έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια και την κοινή γνώμη. Οι πολιτικές διαμάχες που ίσως πυροδοτούν οι μεταρρυθμίσεις είναι αμελητέες μπροστά στο επιτυχές αποτέλεσμα της διάσωσης από τον κίνδυνο. Το ακατανόητο είναι ότι χώρες που ανακάμπτουν, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σε κάποιες εκθέσεις φαίνονται ως εκείνες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής.

Ουσιαστικά, είναι επιτακτικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες, από την οικονομική κρίση του 2008, αντιμετωπίζουν την αύξηση του δημοσίου χρέους. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών τους, διαφαίνεται πόσο σημαντική είναι η εύρεση λύσης στο οικονομικό αδιέξοδο κάθε χώρας, μιας λύσης που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της και θα φέρει άμεσα αποτελέσματα και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου είμαστε βέβαιοι ότι οι Η.Π.Α. θα βρουν τον τρόπο να βγουν από το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί.

Η οικονομική ανάπτυξη επανέρχεται στην Ευρώπη με ποσοστό κατά μέσο όρο 2,5% στα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Και οι χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα δανεισμού θα ξαναμπούν στην πορεία της ανάπτυξης το 2012. Με το που αντιληφθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ότι μειώνονται τα επίπεδα του χρέους και του ελλείμματος, η ανάπτυξη θα επέλθει,

Ετσι θα επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και η τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών στις επιχειρήσεις. Στο τέλος, αυτή η κατάσταση θα αποβεί προς το συμφέρον ολόκληρου του πλανήτη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk