Σιγή ασυρμάτου από τους ιδιοκτήτες ταξί εν αναμονή της συζήτησης στη Βουλή

Eξω από το υπουργείο Υποδομών βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης ιδιοκτήτες ταξί, επιδιώκοντας εκ νέου συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση….

Στάση αναμονής ενόψει της συζήτησης στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, όπου αναμένεται να μιλήσει ο υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης, τηρούν οι απεργοί ιδιοκτήτες των ταξί, οι οποίο αποχώρησαν τελικά, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, από τη λεωφόρο Μεσογείων.

Εκπρόσωποι των ιδιοκτητών είχαν νωρίτερα συνάνταντηση στα γραφεία του ΠαΣοΚ με τον Γραμματέα του Κόμματος κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Ο κ. Καρχιμάκης ζήτησε από τους απεργούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και επικαλέστηκε τη δήλωση του Πρωθυπουργού για την άμεση έναρξη διαλόγου. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ωστόσο από τους εκπροσώπους των ιδικοκτητών με το σκεπτικό ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου παραβιάζεται, όπως υπστήριξαν κατά την ενημέρωση των συναδέλφων τους εξω από το υπουργείο Μεταφορών, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Ραγκούση.

Νωρίτερα οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών. Κατέλαβαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της εισόδου της πόλης. Σε συμβολικό πεντάλεπτο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκης-Καβάλας), στον κόμβο της Αμφίπολης, προχώρησαν ιδιοκτήτες ταξί από Σέρρες, Δράμα και Καβάλα.

Οι αυτοκινητιστές στη συνέλευσή τους αποφάσισαν καθημερινή παρουσία έξω από το υπουργείο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανοιγόκλειναν τη λεωφόρο Μεσογείων, με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή.

Το απόγευμα ο Γ. Ραγκούσης θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των ταξί.

Στα σχέδια των ιδιοκτητών ταξί είναι να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ίδια ώρα.

«Είναι πλέον θέμα ύπαρξης του μικροεπαγγελματία» δήλωσε στο MEGA ο Γ.Κρεμμύδας, μέλος του ΔΣ του ΣΑΤΑ.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της εισόδου της πόλης. Έχουν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους σε παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού και πεζή έχουν αποκλείσει το ένα ρεύμα, δυσχεραίνοντας την κίνηση των αυτοκινήτων. Η αστυνομία ρυθμίζει εκ περιτροπής την κυκλοφορία.

Στην Πάτρα αυτοκινητιστές έχουν καταλάβει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ αποφάσισαν να διαθέσουν τα αυτοκίνητά τους για να μεταφέρουν δωρεάν τους τουρίστες που έφτασαν με κρουαζιερόπλοιο το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι. Αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας.

Μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί στην Πελοπόννησο που ξεκίνησαν από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση.

Στο Ηράκλειο, οι αυτοκινητιστές απέκλεισαν τα ταμεία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο για τους τουρίστες. Το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται για τέταρτη ημέρα υπό κατάληψη.

Ένταση προκλήθηκε έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όταν κάποιοι αυτοκινητιστές αναποδογύρισαν και προκάλεσαν φθορές σε ένα ταξί, το οποίο και στη συνέχεια πήρε φωτιά.

Στον Έβρο, ιδιοκτήτες ταξί παρέμειναν στο τελωνείο των Κήπων μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι, . μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.

Σε συμβολικό πεντάλεπτο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκης-Καβάλας), στον κόμβο της Αμφίπολης, προχώρησαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες ταξί των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας.

Παράλληλα, οι αυτοκινητιστές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς, όπου αναφέρονται τα αιτήματά τους και οι λόγοι που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Σάμου μπήκαν το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κρατώντας συμβολικά ένα φέρετρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να παρακωλύσουν τη λειτουργία του.

Οι ιδιοκτήτες ταξί νομού Χαλκιδικής, με περίπου 180 οχήματα παραμένουν παρατεταγμένοι στον κόμβο στα Μουδανιά.

Σε αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της Λάρισας, επιχείρησαν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες ταξί του Νομού Λάρισας, ωστόσο το εγχείρημά τους δεν πέτυχε, καθώς επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί στο Βόλο, το πρωί κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της περιοχής, όπου και μοίρασαν έντυπο υλικό στους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση στον κλάδο και ζητώντας την ανοχή τους στην όποια ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν.

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες της χώρας μας, ούτε και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, απλά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, διαδηλώνοντας ειρηνικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου τους Τάσος Δεμερτζής.

Μετά το λιμάνι του Βόλου, οι αυτοκινηστές της περιοχής κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο, στη Νέα Αγχίαλο, όπου και προχώρησαν σε αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών απέστειλε εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος όσων παραβαίνουν το νόμο.

Οι περιφερειάρχες, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Ραγκούση, με βάση τις αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες των ταξί, θα πρέπει να κινούν κατεπειγόντως τις διαδικασίες για την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.

Με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ιδιοκτητών ταξί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός που καθημερινά γίνεται μάρτυρας μιας διαρκούς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης και υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της διαφωνίας μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ιδιοκτητών ταξί, απαιτεί να γνωρίζει επακριβώς τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους της διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Αιχμές προς διαφορετική κατεύθυνση από Κακλαμάνη-Παπουτσή

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, με παρέμβασή του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη βία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «φαινόμενα αυτονομίας υπουργών που, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Θα πρέπει να αποφασίσετε εκεί στο υπουργικό συμβούλιο, αν η κυβέρνηση είναι μία ή αν ο καθένας σας είναι αυτόνομος ή αν οφείλεται σε απειρία του και μπορεί να πυροδοτεί τέτοιες καταστάσεις. Όπως και να έχει να μεταφέρετε στον πρωθυπουργό ότι ουδείς αναντικατάστατος. Γιατί διάφορες κουβέντες που ειπώθηκαν ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δημιουργείται υλικό προς διαχείριση. Ο όχλος είναι υλικό προς διαχείριση».

Ο κ. Κακλαμάνης προειδοποίησε επίσης ότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, τέτοια φαινόμενα είναι σαν ένα δρόμο σπαρμένο με σπασμένα γυαλιά. «Γυμνό πόδι που περπατάει πάνω σε σπασμένα γυαλιά σημαίνει αίμα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Σαφείς αιχμές άφησε με δήλωσή του ο Χρ. Παπουτσής κατά της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ καθώς και κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ιδιοκτητών ταξί, για τη στάση τους, ενώ κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας το εθνικό κόστος τέτοιων μορφών αντίδρασης.

«Εάν είναι κάποιοι συνδικαλιστές ή κάποιες μεμονωμένες δυνάμεις, η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών και των ιδιοκτητών ταξί θα πρέπει να τους απομονώσει. Εάν είναι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες υποκινούν αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους με παρρησία στον ελληνικό λαό. Να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να πουν ότι πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις είμαστε εμείς και κάποιοι άλλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο κλεφτοπόλεμος, ο οποίος μπορεί να είναι μία άσκηση πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων για κάποιους, αλλά έχει πραγματικό κόστος για το συμφέρον της χώρας μας και το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ανοιχτό διάλογο με τους ιδιοκτήτες και κάλεσε τους υπευθύνους να εγκαταλείψουν τις ακραίες μορφές αγώνα, οι οποίες υποκινούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού μέχρι τέλος

Πυκνώνουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ για το Αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, για να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό ο ΟΑΣΑ επεξέτεινε το ωράριο λειτουργίας λεωφορειακών γραμμών από τις 00:30 έως τις 5:30 το πρωί. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα στη γραμμή Χ95 (Σύνταγμα-Αεροδρόμιο) στην διάρκεια των ωρών αυτών το τέρμα της θα είναι στο λιμάνι του Πειραιά, αφού προστίθεται στη διαδρομή το κομμάτι της Λ.Συγγρού και της Λ.Ποσειδώνος.

Το ίδιο ισχύει και για το Χ93 που περνά από τον Σταθμό του Κηφισού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk