Διπλάσιος αριθμός καμμένων εκτάσεων εφέτος

Διπλάσια στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων κάηκαν εφέτος τον Ιούλιο στην Ελλάδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Επιπλέον εφέτος, την ίδια χρονική περίοδο, εκδηλώθηκαν κατά 42% περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές ήταν αυτές στον νομό Λαρίσης -κυρίως η πυρκαγιά στον Κίσαβο- όπου κάηκαν 28.320 στρέμματα και στο Ρέθυμνο όπου αποτεφρώθηκαν 20.565 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων

Διπλάσια στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων κάηκαν εφέτος τον Ιούλιο στην Ελλάδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Επιπλέον εφέτος, την ίδια χρονική περίοδο, εκδηλώθηκαν κατά 42% περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές ήταν αυτές στον νομό Λαρίσης -κυρίως η πυρκαγιά στον Κίσαβο- όπου κάηκαν 28.320 στρέμματα και στο Ρέθυμνο όπου αποτεφρώθηκαν 20.565 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκφράζουν φόβους ότι την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου θα φυσήξουν ισχυρά μελτέμια και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εφέτος τον Ιούλιο σημειώθηκαν 1.950 πυρκαγιές από τις οποίες αποτεφρώθηκαν 86.268 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Πέρυσι τον Ιούλιο είχαν σημειωθεί 1.367 πυρκαγιές όπου κάηκαν 42.228 στρέμματα. Το 2009 είχαν καταγραφεί 1.739 πυρκαγιές και είχαν αποτεφρωθεί 47.715 στρέμματα. Ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών και κατεστραμμένων εκτάσεων αποδίδεται από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής «στην έλλειψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών και πυροπροστασίας, στις καιρικές συνθήκες και στις ιδιομορφίες ορισμένων περιοχών». Εκτός από την Λάρισα και την Κρήτη σημαντικές καταστροφές -σε έκταση 7.945 στρεμμάτων- υπήρξαν στην δασική πυρκαγιά στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων ενώ 4.730 στρέμματα δάσους και αγρών κάηκαν στις πυρκαγιές του νομού Φθιώτιδας (κυρίως στην περιοχή του Δομοκού). Στην Αττική τον Ιούλιο του 2001 σε 84 πυρκαγιές κάηκαν 677 στρέμματα δασικών κι αγροτικών εκτάσεων, έναντι 9.263 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Πάντως, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την περίοδο από την 8η έως την 21 Αυγούστου αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αφού εκείνη την περίοδο αναμένονται να φυσούν ισχυροί άνεμοι κι ο περιορισμός των πυρκαγιών θα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν από το απόγευμα της Τρίτης πυροσβεστικές δυνάμεις για να κατασβέσουν οκτώ μέτωπα πυρκαγιών ανάμεσα στα χωριά Τρουμπέτα, Λάκωνες, Μακράδες και Αλλειματάδες στην βορειοδυτική Κέρκυρα. Η φωτιά κατακαίει δασικές κι αγροτοδασικές εκτάσεις ενώ το απόγευμα της Τρίτης ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν κοντά στο χωριό Λάκωνες. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η 54η πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην Κέρκυρα από τις αρχές Ιουλίου οι οποίες μέχρι τώρα έχουν κάψει 457 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις ίδιες ώρες και στην περιοχή Λαγκαδάκια Ζακύνθου. Είναι η 52η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο από τις αρχές Ιουλίου και έχουν καεί συνολικά 667 στρέμματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk