Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της εξερεύνησης της Εστίας (VESTA) από το διαστημικό σκάφος DAWN που τέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή. Τα τελευταία 24ωρα το σκάφος της NASA εξερευνά το βόρειο ημισφαίριο της Εστίας και έστειλε κοντινές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν με μεγάλη λεπτομέρεια την μορφολογία του εδάφους που είναι γεμάτο κρατήρες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ένα σύμπλεγμα τριών κρατήρων που κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και εξαιτίας της μορφολογίας και της όψης τους από ψηλά τους ονόμασαν αυτό το τρίο «Χιονάνθρωπο».

Στην φωτογραφία εικονίζεται ο «Χιονάνθρωπος» της Εστίας, οι τρεις κρατήρες που μελετούν οι επιστήμονες

«Μαγνήτης» συγκρούσεων
Η Εστία έχει διάμετρο 530 χιλιόμετρα και διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης μετεωριτών και μικρών διαστημικών βράχων που πέφτουν πάνω της δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Εστία έχει τόσο πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να μελετηθεί και να αναλυθεί λεπτομερώς. Μέχρι στιγμής το DAWN έχει τραβήξει 500 φωτογραφίες της Εστίας ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να καταγράφει και να συλλέγει δεδομένα για την σύσταση του αστεροειδή αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία για αυτόν.

Το σκάφος θα μελετήσει την Εστία για 12 μήνες και στην συνέχεια θα ταξιδέψει στον αστεροειδή CERES (Δήμητρα) που έχει διπλάσιο μέγεθος. Στόχος της αποστολής είναι η συγκέντρωση στοιχείων που θα βοηθήσουν στη μελέτη της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος αφού είναι γνωστό ότι οι αστεροειδείς αποτελούν απομεινάρια των πρώτων φάσεων της δημιουργίας του.