Με αφορμή ένα δείπνο στη Γαλάζια Χύτρα

Από τη χειμερινή Χύτρα του Ψυρρή, στο Sani Gourmet Festival κι από εκεί στο πιο παραμυθένιο μπαλκόνι της ελληνικής Ριβιέρας, τρεις φορές σε μια σεζόν μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω τον Νίκο Καραθάνο. Το χειμερινό κεφάλαιο αντανακλούσε την ύψιστη ισπανο-γαλλική τεχνική, αν ήταν φλερτ θα ήταν ένας φλογερός ισπανός που προσπαθεί να κάνει δική του μια ελληνίδα. Στο Sani, το φλερτ είχε γίνει σχέση και η ελληνίδα άρχιζε να πατάει πόδι, να κερδίζει εκείνη το πάνω χέρι της σχέσης. Στον Αστέρα, το ζευγάρι χώρισε. Η ελληνίδα, με όλα όσα της έμαθε η ζωή πλάι στον ισπανό, είχε κερδίσει τη δική της αυτονομία, τη σιγουριά και το απόλυτο ταμπεραμέντο.

Με αφορμή ένα δείπνο στη Γαλάζια Χύτρα | tovima.gr

Από τη χειμερινή Χύτρα του Ψυρρή, στο Sani Gourmet Festival κι από εκεί στο πιο παραμυθένιο μπαλκόνι της ελληνικής Ριβιέρας, τρεις φορές σε μια σεζόν μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω τον Νίκο Καραθάνο. Το χειμερινό κεφάλαιο αντανακλούσε την ύψιστη ισπανο-γαλλική τεχνική, αν ήταν φλερτ θα ήταν ένας φλογερός ισπανός που προσπαθεί να κάνει δική του μια ελληνίδα.

Στο Sani, το φλερτ είχε γίνει σχέση και η ελληνίδα άρχιζε να πατάει πόδι, να κερδίζει εκείνη το πάνω χέρι της σχέσης. Στον Αστέρα, το ζευγάρι χώρισε. Η ελληνίδα, με όλα όσα της έμαθε η ζωή πλάι στον ισπανό, είχε κερδίσει τη δική της αυτονομία, τη σιγουριά και το απόλυτο ταμπεραμέντο.

Πολλά και σημαντικά βήματα μέσα σε έξι μήνες μόνο. Μέσα από μια τεράστια διαδικασία που δύσκολα παρακολουθεί ο ανειδίκευτος εγκέφαλος του πελάτη, η ντομάτα αποδομείται σε πούλπα, με την αρωγή του υγρού αζώτου αναδομείται στην ιδανικά κόκκινη ντομάτα του Αυγούστου, η πιπεριά μεταμορφώνεται σε καραμέλα μέσα από άλλη μια μαγκιά της επιστήμης κι από κάτω προβάλλει η γέμιση της παράδοσης, στο γεμιστό επιτομή όλων των γεμιστών που μαγείρεψαν ποτέ οι μαμάδες αυτής της χώρας.

Ένα βραχάκι στο πλάι του πιάτου σε μεταφέρει στην παραλία, όπου η μαμά σε ταΐζει τα κρύα γεμιστά από το ψυγείο μετά το μπάνιο. Πατάτα ψημένη σε άργιλο. Ο Νίκος Καραθάνος διηγείται και ζωγραφίζει σκηνές της πιο ελληνικής Ελλάδας, τις μετουσιώνει σε αφηρημένη τέχνη με την πιο συγκεκριμένη, αρχέγονη νοστιμιά του τόπου. Του τόπου του.

Ταπεινά και αθόρυβα διανύει τον δικό του γαστρονομικό Μαραθώνιο σε χρόνους ολυμπιονίκη, αφήνοντας πίσω του μακριά τον ανταγωνισμό. Κι ακόμα δεν έχει αγγίξει τα 30. Κι ενώ μεγάλα κλασικά ονόματα της μαγειρικής επαναλαμβάνουν τελευταία βαρετά τον πρώην καλό εαυτό τους, αναζητάς το δικό του μυστικό.

Η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την κουζίνα. Κι η φετινή σεζόν έκοψε σε πολλούς το νήμα της συνέχειας που συνδέει τον μάγειρα με την κουζίνα του. Ο Νίκος έσκυψε πάνω στη δική του, με τον πυρετό και την αγωνία μιας πρωτιάς που κατά βάση προσπαθεί να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Στον ελάχιστο κενό χρόνο του τρέχει μαθητής στις αστεράτες κουζίνες της παγκόσμιας πρωτοπορίας. Η μεγάλη κουζίνα δεν ξεκουράζεται, δεν πάει διακοπές, δεν αποσυνδέεται από τον στόχο της. Προβολές υπάρχουν πολλές. Πιο σίγουρη, πιο σταθερή, αυτή που χτίζεται πίσω από τις οθόνες, στην καθημερινή πάλη με τα υλικά της τέχνης σου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk