Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνονται σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν δυσμενείς εξελίξεις για τις δύο οικονομίες λόγω πολιτικών συνθηκών αλλά και της ανησυχίας που επικρατεί για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας ανάλογης απόφασης από τους οίκους αξιολόγησης «θα είναι ανυπολόγιστες καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα να απολέσει την ανώτερη αξιολόγηση ΑΑΑ μια οικονομία μεγέθους των ΗΠΑ και ασφαλώς η Ευρώπη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη σε αυτήν την περίπτωση».
Οι δηλώσεις αυτές ήταν αρκετές για να ρίξουν λάδι στη φωτιά των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας πάνω από το όριο του 6% τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας. Το ισπανικό ομόλογο κυμαίνεται στο 6,45% και η διαφορά (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό στο ιστορικό υψηλό των 404 μονάδων βάσης.
Λίγο χαμηλότερα, στο 6,13% κινείται το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας με το spread να διαμορφώνεται στις 355 μονάδες βάσης.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και αναλυτές στις δύο χώρες η πολιτική αστάθεια συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος πανικού στις αγορές. «Οι πρόωρες εκλογές που κήρυξε η κυβέρνηση σίγουρα δεν αρέσουν στους επενδυτές καθώς δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» δήλώσε στο Bloomberg ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αθνάρ και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Λουίς ντε Γκουίντος.
Στη Ρώμη συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, για να εξετάσει μέτρα αντιμετώπισης της διαφαινόμενης κρίσης που έχει ήδη πλήξει και το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Αύριο αναμένεται να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοινώνοντας μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.