Την απελευθέρωση του 40% των τροφίμων των φυλακών της Βενεζουέλας αποφάσισε η άρτι διορισθείσα υπουργός Φυλακών Ιρις Βαρέλα, ώστε να «ελαφρύνει» το φαινόμενο υπερπληθυσμού που πλήττει τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού θα ελευθερωθούν υπό όρους περίπου 20.000 άτομα τα οποία έχουν διαπράξει αδικήματα ήσσονος σημασίας και μόνο αυτοί οι οποίοι δεν ενέχουν κινδύνους για την κοινωνία θα εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους εκτός φυλακών.
«Από τους 50.000 τροφίμους σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Βενεζουέλας, οι 20.000 δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή. Θα ξεκινήσουμε από αυτή την εβδομάδα να ελέγχουμε ποιοι από τους τροφίμους πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφυλακιστούν υπό όρους. Θέλω να υποσχεθώ στους πολίτες της Βενεζουέλας ότι δεν θα αφήσουμε ελεύθερους τους »λύκους’΄. Υπάρχουν όμως άτομα στις φυλακές μας τα οποία δεν αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, όπως κάποιοι από εκείνους που εκτείνουν ποινές για κλοπές.», δήλωσε.
Η ανακοίνωση της Βαρέλα έγινε μόλις ένα μήνα μετά από γενικευμένα επεισόδια στη φυλακή Ελ Ροντέο της Βενεζουέλας, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο 25 ατόμων. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών μία ομάδα τροφίμων κατάφερε να οπλιστεί και άνοιξε «πόλεμο» με μία άλλη ομάδα τροφίμων, ενώ οι αρχές αναγκάστηκαν να στείλουν την εθνοφρουρά για να αποκατασταθεί η τάξη.
Μετά το πολύνεκρο περιστατικό, ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες διέταξε την ίδρυση του Υπουργείου Φυλακών, στη διάθεση του οποίου έθεσε το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταρρύθμιση των φυλακών.
Οι φυλακές της χώρας είναι διαβόητες για το γεγονός ότι υπερβολικά πολλοί τρόφιμοι στριμώχνονται σε χώρους πολύ μικρούς, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συχνά συμπλοκές.
Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH), περίπου 500 άτομα σκοτώθηκαν πέρυσι στη Βενεζουέλα σε επεισόδια στις φυλακές της Βενεζουέλας.