Θέλετε να χάσετε κιλά; Τότε μασήστε την κάθε μπουκιά σας 40 φορές. Αυτό σας προτείνουν κινέζοι ειδικοί οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το καλό μάσημα της τροφής οδηγεί στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων έως και κατά 12%.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Harbin, οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 14 παχύσαρκους νεαρούς και 16 νεαρούς φυσιολογικού βάρους για να εντοπίσουν τυχόν διαφορές ως προς τον τρόπο που μασούν το φαγητό τους.

Επιπλέον εξέτασαν κατά πόσο η διαδικασία της μάσησης επηρέαζε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή κάποιων ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας.

Μασήστε και αδυνατίστε

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι η διαδικασία της μάσησης συνδέεται με τα επίπεδα αρκετών ορμονών που «μιλούν» στον εγκέφαλο, λέγοντάς του πότε πρέπει να ξεκινήσουμε και πότε να σταματήσουμε να τρώμε.

Όπως αναφέρουν μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», η παρατεταμένη μάσηση έδειξε να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα γρελίνης – της ορμόνης της όρεξης – και υψηλά επίπεδα χολοκυστοκινίνης – της ορμόνης που πιστεύεται ότι μειώνει την όρεξη.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς το μέγεθος της κάθε μπουκιάς που μασούσαν τα μέλη και των δύο ομάδων, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια σχέση μεταξύ της διάρκειας της μάσησης της τροφής και των επιπέδων της γλυκόζης ή της ινσουλίνης στο αίμα των ανδρών.

«Οι συγκεκριμένες ορμόνες αποτελούν χρήσιμους στόχους για τη δημιουργία μελλοντικών θεραπειών ενάντια στην παχυσαρκία» εξηγεί η Σούραν Γουάνγκ, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Μάσηση x 40 = -12 κιλά

Ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Άνταμ Ντριουνόσκι, ωστόσο, έσπευσε να σχολιάσει ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 12% θα μπορούσε να μεταφραστεί στην απώλεια περίπου 12 κιλών μέσα σε έναν χρόνο.

Παρόλα αυτά, εφόσον η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας και σε αυτήν έλαβαν μέρος μόνο νεαροί άνδρες, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα ενδεχομένως να μην ισχύουν για όλους.