Πα.Σο.Κ: Ο δρόμος της αυτοκαταστροφής

Πα.Σο.Κ: Ο δρόμος της αυτοκαταστροφής | tovima.gr

Ποια η σχέση των αρχών και των αξιών του ΠΑΣΟΚ του 1974 και του 1981 με το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Απολύτως καμία και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολιτική του είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Αν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το έχουν συνειδητοποιήσει, κανείς δεν έχει προχωρήσει σε μια αυτοκριτική που θα οδηγούσε τουλάχιστον σε αποδοχή της αρνητικής κατάστασης. Δεν είναι λίγοι οι απλοί ψηφοφόροι που αναφέρουν χαρακτηριστικά… «άλλο ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε, και άλλο ΠΑΣΟΚ μας βγήκε». Βέβαια, μέσα στα 37 χρόνια που πέρασαν πολλά έχουν αλλάξει στην Ελληνική κοινωνία.

Όμως, κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά. Θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο πριν από 30 χρόνια το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κάποτε θα προχωρούσε σε μείωση μισθών και συντάξεων. Όμως αυτά γίνονται και μάλιστα από στελέχη που είχαν πιστέψει στην Αλλαγή και σε ένα κράτος κοινωνικής ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πίστευε κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ θα γινόταν το κόμμα που θα μας οδηγούσε στην ψήφιση του μνημονίου και της εκχώρησης πολλών δικαιωμάτων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο;

Η αλήθεια είναι ότι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα δεν γινόταν διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσει πολιτική οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ουσιαστικά αυτοκαταστράφηκε και διέλυσε την κοινωνική του εικόνα στους Έλληνες πολίτες. Δεν μπορώ να κατηγορήσω το ΠΑΣΟΚ ότι μετατράπηκε οικειοθελώς. Αναγκάστηκε και άλλαξε υφή γιατί το ίδιο και το πολιτικό σύστημα της χώρας κατέστρεψαν την οικονομία τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης, εκτός των λαθών σε γενικό επίπεδο, έγιναν εγκληματικά λάθη και από τα στελέχη.

Πολλά απ’ αυτά δεν έδειξαν ότι σέβονται τις αρχές και τις αξίες της 3ης Σεπτεμβρίου, φέρθηκαν αλαζονικά και συνεχίζουν να φέρονται αλαζονικά. Δυστυχώς, έγιναν σοβαρά λάθη τα οποία κατέστρεψαν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική κοινωνία, μια εικόνα που δεν μπορεί πλέον να αλλάξει. Ότι και αν κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δεν μπορεί να επαναφέρει την ιδεολογική του πλατφόρμα όπως ξεκίνησε.

Χρειάζεται μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία παρά τη φθορά του 2004 κατάφερε με τον Αντώνη Σαμαρά να επανακτήσει αρκετό από το χαμένο έδαφος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τρέξει τους επόμενους μήνες για να μπορέσει τουλάχιστον να κρατήσει την αξιοπρέπεια του. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η εκ βάθρων αλλαγή της κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής. Κίνητρα και δυνατότητες για τους μικρομεσαίους, στήριξη της κοινωνίας και πολιτική υπέρ αδυνάτων είναι αυτά που θα επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ σε μια οντότητα που θα ομοιάζει σ’ αυτή του ΠΑΣΟΚ του 1981.

Πολλά απ’ αυτά είναι όνειρα απατηλά. Αυτό που πρέπει να παρηγορεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι σε γενικές γραμμές έχει απαξιωθεί κατά κράτος το πολιτικό σύστημα της χώρας, οπότε μέσα σε μια ολική καταστροφή, αυτή του ΠΑΣΟΚ θα φάνταζε μηδαμινή. Όμως το χειρότερο που έχει συμβεί είναι ότι ο Έλληνας πολίτης δεν έχει μόνο απογοητευθεί από το πολιτικό σύστημα αλλά έχει εξοργιστεί…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk