Αρχίζει ο εθνικός διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο

Με τη λογική του «ισοδύναμου αποτελέσματος» προσέρχεται το οικονομικό επιτελείο στην πρεμιέρα του εθνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα θέσει το πλαίσιο του διαλόγου και θα δώσει το στίγμα των αλλαγών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς όμως και να τις προδιαγράψει. Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να τεθεί η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών όπου αναμένεται να υπάρξουν περικοπές με καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και μετατάξεις προϊόντων καθώς και η μείωση των φόρων στα ακίνητα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαφρύνει φορολογικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και συνολικά την αγορά ακινήτων.

Η κεντρική κατεύθυνση των αλλαγών θα είναι η διόρθωση αδικιών του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, η ενίσχυση της ανάπτυξης και η μείωση των φορολογικών βαρών όπου υπάρχει δυνατότητα και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις φόρων θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα μέτρα τα οποία θα οδηγούν σε αυξήσεις εσόδων ώστε τελικά να προκύπτει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί η μείωση των φόρων των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αλλαγές να αποφασισθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε τον Οκτώβριο να κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα ξεκινά σήμερα η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τη φοροδιαφυγή που προβλέπουν αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση το μέτρο θα ξεκινήσει από τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ

Ειδικότερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο νόμος ορίζει ότι η ποινική δίωξη αφορά :

· Οφειλές από 5.001 – 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως του χρόνου που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

· Οφειλές άνω των 10.000 ευρώ ακόμη και αν ως τις 31/3/2011 δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, ενώ όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ ο νόμος προβλέπει:

· Ποινή φυλάκισης έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

· Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.

· Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.

· Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές από 150.001 ευρώ και άνω.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των 41,1 δισ. ευρώ , τα 37 δισ. ευρώ οφείλουν μόλις 14.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σύνολο 900.000 οφειλετών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk