Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Κύπρο και προσωπικά εναντίον του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια εξαπέλυσαν οι «Financial Times», προεξοφλώντας ότι ο επόμενος πονοκέφαλος για την ευρωζώνη θα είναι η Κύπρος.

Η Κύπρος, αναφέρει, οδηγείτο στον γκρεμό πολύ πριν από την έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό. Ο κατάλογος των οικονομικών προβλημάτων μεγαλώνει συνεχώς και αν έπρεπε κάποιος να παραιτηθεί, αυτός δεν ήταν οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας, ένας κομουνιστής παλιάς σχολής που αποδείχθηκε ανίκανος να χειριστεί τον συνεχώς ογκούμενο κατάλογο προβλημάτων της Κύπρου.

Με αυτά τα βαριά λόγια η εφημερίδα περιγράφει την κατάσταση στην Κύπρο, όπου τώρα ξαφνικά οι πάντες άρχισαν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και άρχισαν να κάνουν… δηλώσεις ζητώντας να ληφθούν μέτρα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος έκανε παρέμβαση, προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε σε φοβερά αδιέξοδα: «η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από την καθόλου καλή πολιτική», είπε.

Οι «Financial Times» σημειώνουν: «Από την κυπριακή – αναποτελεσματική – κυβέρνηση παραιτήθηκαν λάθος άνθρωποι μετά την έκρηξη στη Λεμεσό και έπειτα από απαίτηση του προέδρου Χριστόφια. Πολιτικά ομιλούντες, η Κύπρος είναι κράτος ενός ατόμου κι εκείνος που έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο κ. Χριστόφιας, ένας κομουνιστής παλαιάς κοπής».

Γεγονός είναι ότι η κατάσταση στην Κύπρο αρχίζει να μοιάζει με την Ιρλανδία. Ακόμα και πριν από την έκρηξη στη ναυτική βάση, η οποία κατέστρεψε τον κυριότερο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, η οικονομία της οδηγείτο στον γκρεμό.

Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 31 εκατ. ευρώ, ή το 170% του ΑΕΠ. Εχουν όλες καλή κεφαλαιοποίηση, τυχόν όμως συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων θα καταβροχθίσει το μεγαλύτερο μέρος τους οδηγώντας τις στην ανάγκη εξεύρεσης νέων κεφαλαίων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνεται στη Λευκωσία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει πιθανότητα να παρέμβει για να ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.