Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» της κρυογονικής Ρόμπερτ Έτινγκερ και όπως αναμενόταν το σώμα του καταψύχθηκε και αποθηκεύτηκε στις εγκαταστάσεις που ο ίδιος ίδρυσε προσδοκώντας ότι η ιατρική τεχνολογία ίσως να του επιτρέψει κάποια μέρα να… «αναστηθεί».
Ο Έτινγκερ πέθανε σε ηλικία 92 χρόνων στο σπίτι του στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών. Έγινε ο 106ος άνθρωπος που καταψύχθηκε στο Ινστιτούτο Κρυογονικής, στο πλευρό της μητέρας του Ρέα, που πέθανε το 1977 και των δύο πρώην συζύγων του, Ελέιν και Μάε.
«Ο πατέρας μου αφιέρωσε τη ζωή του για να κάνει ό, τι μπορούσε προκειμένου να επιτρέψει στην οικογένεια, στους φίλους και άλλους να επιστρέψουν και να ξαναζήσουν» δήλωσε ο γιος του Ντέιβιντ. «Το εάν θα το καταφέρει ουδείς το γνωρίζει τώρα, αλλά πιστεύουμε ότι έχει καλές πιθανότητες», προσέθεσε.
Ο Έτινγκερ, καθηγητής φυσικής και μαθηματικών, τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία για πολλά χρόνια. Η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε προκειμένου να σώσει τα πόδια του, ενέπνευσε τη μετέπειτα έρευνά του, η οποία σκοπό είχε τη διατήρηση της ζωής μέσω της τεχνολογίας.
Ο Έτινγκερ, ο οποίος αγαπούσε την επιστημονική φαντασία, ήλπιζε ότι κάποια στιγμή οι επιστήμονες θα σημείωναν πρόοδο όσον αφορά την κατάψυξη των νεκρών. Ωστόσο, καθώς έβλεπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε έγραψε, το 1964, το βιβλίο «Η προοπτική της Αθανασίας» στο οποίο ανέπτυσσε της θεωρία του για την κρυογονική.
Το Ινστιτούτο Κρυογονικής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976, ενώ ο Έτινγκερ ίδρυσε και την Εταιρεία Αθανασίας, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην κρυογονική και την επιμήκυνση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής. Το Ινστιτούτο χρεώνει περίπου 19.000 ευρώ για την προετοιμασία και την αποθήκευση του σώματος σε μία δεξαμενή υγρού αζώτου.