Τον ιταλό παλιό ρέφερι κ. Πιερλουΐτζι Κολίνα στέλνει στην Ελλάδα ο γάλλος πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί, ως τον καταλληλότερο να μεταφέρει στην ΕΠΟ την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία σε θέματα διαιτησίας.
Καλοδεχούμενος, αλλά, τι να προλάβει να κάνει ο Ιταλός σε μια-δυο μέρες, άντε το πολύ σε μία εβδομάδα που θα μείνει στην Αθήνα; Ο σεβασμός στους κανονισμούς είναι μία αέναη διαδικασία. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να του αναθέσει η ΕΠΟ τη συνολική ευθύνη για την ελληνική διαιτησία;

Μια ιδέα ρίχνουμε, γιατί ο επικαλούμενος και «φαντομάς», λόγω ομοιότητας με τον ήρωα αστυνομικών ταινιών, είναι περιζήτητος και πολυάσχολος. Αφού έβαλε τάξη στα κακώς κείμενα της ιταλικής διαιτησίας μετά το σκάνδαλο «Calciopoli» το 2006, τώρα ασχολείται με την ανάπτυξη της διαιτησίας σε όλη την Ευρώπη ως μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και όχι μόνο.

Εδώ και ενάμιση χρόνο ο κ. Κολίνα προσφέρει επαγγελματικά τις υπηρεσίες του στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουκρανίας. Μεταξύ των άλλων είναι υπεύθυνος για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη της διαιτησίας, τη δημιουργία νέων στελεχών, την εκπαίδευση των διαιτητών, αλλά και την επιμόρφωση των φιλάθλων.
Ο κ. Κολίνα αφού μελέτησε το ουκρανικό ποδόσφαιρο διαπίστωσε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα διαιτητικά λάθη, αλλά η «αγραμματοσύνη» των περισσοτέρων από εκείνους που κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία. Γι αυτό και δεν χάνει ευκαιρία οργανώνοντας σεμινάρια για τους ποδοσφαιρικούς συντάκτες και αναλύοντας επί ώρες επίμαχες φάσεις και κανονισμούς, να στοχεύει στη σωστή αντικειμενική κρίση των ΜΜΕ και μέσω αυτών στην ορθή πληροφόρηση της κοινής γνώμης.
«Σέβομαι την άποψη όλων, όμως οι απόψεις πολλών για τους κανονισμούς διαιτησίας δεν είναι αποδεκτές. Ο κανονισμός είναι κανονισμός και η ερμηνεία – ερμηνεία. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιες ομάδες αγωνίζονται, αλλά η φάση αυτή καθ’ αυτή» υποστηρίζει ο κ. Κολίνα.
Στην Ελλάδα ο Ιταλός πρώην ρέφερι δεν θα έχει τον χρόνο και την πολυτέλεια να διδάξει κανονισμούς. Το πολύ πολύ να συναντηθεί με τα στελέχη της ΕΠΟ και να τους μεταφέρει την εμπειρία του πώς να επιλέγουν τους νέους διαιτητές, πώς να προετοιμάζουν τους παλαιότερους και πώς να ερμηνεύουν τους κανονισμούς.
«Οταν ήρθα στην Ουκρανία, όλοι θεωρούσαν παράβαση οποιαδήποτε επαφή της μπάλας με το χέρι. Στο κάτω κάτω δεν φταίει ο αμυντικός που έχει χέρια» υποστήριξε ο κ. Κολίνα σε ένα από τα σεμινάρια με τους Ουκρανούς δημοσιογράφους, εξηγώντας με τις ώρες τι προβλέπουν οι κανονισμοί και πώς σκέφτεται ο διαιτητής.
«Οι ειδικοί και οι δημοσιογράφοι ορθώς κάνουν και έχουν άποψη αν ο Μαραντόνα είναι καλύτερος του Πελέ, ή ο Μέσι του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι κανονισμοί πεδιάς είναι όμως ίδιοι στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Μαρόκο, την Ουκρανία. Επιπλέον σε 17 άρθρα των κανονισμών υπάρχει η φράση «κατά την άποψη του διαιτητή». Παρόλα αυτά είναι σημαντικό οι διαιτητές να αποφασίζουν ομοιόμορφα» υπογραμμίζει ο κ. Κολίνα.
Και επειδή στην Ελλάδα εκτός από την άποψη του διαιτητή στα επίμαχα 17 άρθρα, υπάρχει και η άποψη του οπαδού και του τηλεκριτικού, ο κ. Κολίνα εξηγεί ότι οι παραβάσεις των παικτών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: «Στις απρόσεκτες που δεν τιμωρούνται με κάρτα, στις απερίσκεπτες οι οποίες τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα και στις επικίνδυνες για την υγεία του αντιπάλου που τιμωρούνται με αποβολή. Η τρίτη περίπτωση τιμωρείται με κόκκινη κάρτα, ανεξάρτητα αν προκλήθηκε μεγάλη ή μικρή βλάβη στην υγεία του αντιπάλου. Ο διαιτητής δεν είναι γιατρός και δεν είναι υποχρεωμένος να διαγνώσει το μέγεθος του τραυματισμού, για να αποφασίσει την τιμωρία που θα επιβάλει».
Στην Ελλάδα κάποιοι πιθανόν θα προσπαθήσουν να δείξουν στον Ιταλό ότι τα ξέρουν όλα, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο απεσταλμένος του κ. Πλατινί είναι κατηγορηματικός μόνο για θέματα του αντικειμένου του και απαιτεί σωστή πληροφόρηση και αντικειμενική ενημέρωση. «Δεν σκαμπάζω τίποτα από πυρηνική φυσική γι αυτό και δεν μιλάω για αυτή. Ο άνθρωπος που μιλάει και γράφει για το ποδόσφαιρο, μίνιμουμ πρέπει να γνωρίζει κανονισμούς για να μπορέσει να εξηγήσει στους θεατές τι μία ή την άλλη φάση που δημιουργήθηκε στο παιχνίδι» διευκρινίζει ο κ. Κολίνα.
Αν πάντως η ΕΠΟ θέλει να πιάσει αδιάβαστο τον καθηγητή διαιτησίας Κολίνα, δεν έχει παρά να οργανώσει την ανάλυση ενός ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος με συνομιλητές τους κκ. Πέτρο Μίχο, Βασίλη Κωνσταντίνου, Χρήστο Κωστή και τον «δάσκαλο» κ. Παναγιώτη Βαρούχα. Τουτέστιν με το πάνελ που ανέλυε τις επίμαχες φάσεις για λογαριασμό της κρατικής ΕΡΤ. Ο Ιταλός το λιγότερο θα τραβούσε τα μαλλιά του… αν είχε.