Ο 32χρονος νορβηγός πολίτης Αντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ κατονομάζεται από τις αρχές ως ο δράστης της διπλής επίθεσης στο Οσλο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 87 άτομα και είχε δεκάδες τραυματίες.

Ο 32χρονος περιγράφεται ως ακροδεξιός και με μίσος απέναντι στο Ισλάμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε φάρμα στην Ανατολική Νορβηγία, όπου είχε συγκεντρώσει τόνους νιτρικής αμμωνίας (υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών).

«Ενα άτομο με πίστη είναι ίσο σε δύναμη με 100.000 που έχουν μόνο ενδιαφέροντα», έχει μεταξύ άλλων γράψει ο δράστης στον λογαριασμό του στο Twitter και φαίνεται ότι βάλθηκε να το αποδείξει.

Η Αστυνομία είναι βέβαιη πλέον ότι ο ίδιος τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο κυβερνητικό κτίριο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 και τραυματίζοντας 15.

Στη συνέχεια, ο δράστης εμφανίστηκε ντυμένος αστυνομικός στο καμπ της νεολαίας και άνοιξε πυρ κατά των ανυποψίαστων νεαρών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 80 από αυτούς.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, ο Μπρέιβικ έχει χόμπι το κυνήγι, τα βιντεοπαιχνίδια World of Warcraft, Modern Warfare 2 και ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η πολιτική και το χρηματιστήριο.