«Σώζεται ο Τιτανικός;» (εκδόσεις Πόλις) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του κ. Ν. Χριστοδουλάκη. Τίτλος επίκαιρος, ιδίως όταν ο ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Τζούλιο Τρεμόντι, εμπνεόμενος ίσως από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που πρώτος μίλησε για Τιτανικό, αποκάλεσε την κυρία Άνγκελα Μέρκελ «επιβάτη πρώτης θέσης του Τιτανικού». Ο κ. Χριστοδουλάκης, πέραν από τα παράσημα του πρώην υπουργού Οικονομικών, διεκδικεί και την ιδιότητα της … Πυθίας. Και πράγματι, στη σελίδα 106 του βιβλίου του, σε μια ενότητα με τίτλο «Επιμήκυνση χρέους και κόστος δανεισμού» υπάρχει η λύση που αποφασίστηκε στη Σύνοδο. Το μυστικό; Ο κ. Χριστοδουλάκης είχε μελετήσει την περίπτωση της Ουρουγουάης. Δεν πρόκειται για την μοναδική «προφητεία» του βιβλίου. Αρκεί να πω ότι στην σελίδα 117 ξεκινά η ενότητα με τίτλο «Γιατί δεν ριζώνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα;».

**

«Το ΠαΣοΚ κάνει τις μεταρρυθμίσεις και η Ντόρα πληρώνει τη φθορά», λένε πολιτικοί φίλοι της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη εξηγώντας γιατί η Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι ευνοούμενο των σφυγμομετρήσεων. Πάντως η Ντόρα παραμένει ατρόμητη. Θα μιλήσει αύριο το απόγευμα στη συνδιάσκεψη του κόμματός της στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Και λέω ατρόμητη, όχι γιατί αναμένει χαμηλή συμμετοχή (η Ντόρα έχει πάντα τους φανατικούς της που γεμίζουν γήπεδο αν χρειαστεί), αλλά γιατί θυμίζω ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε αναστείλει τη λειτουργία του δικού του κόμματος πολύ προτού δει ποσοστά στις μετρήσεις ανάλογα με τα σημερινά της Συμμαχίας.

**

Ο επιμένων νικά. Και όταν ο σκοπός είναι αγαθός η νίκη είναι ακόμη πιο ένδοξη. Έτσι, φαίνεται πως σκέφτονται οι Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι ηγούνται της σταυροφορίας του ευρωομολόγου. Την προσεχή Τετάρτη η Υποεπιτροπή για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεδριάσει με θέμα το ευρωομόλογο. Όπως πληροφορούμαστε από την ημερήσια διάταξη οι βουλευτές θα ενημερωθούν από τον κ. Παναγιώτη Γεννηματά, επίτιμο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ότι το ευρωομόλογο αποτελεί την «πραγματική λύση» στο ευρωπαϊκό χρέος. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς: Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης δεν έλαβε την πραγματική λύση; Η απάντηση είναι «ναι». Οι αποφάσεις για την αντικατάσταση ελληνικού χρέους με ομόλογα που θα έχουν την εγγύηση του Μηχανισμού (δηλαδή όλων των χωρών της ευρωζώνης είναι ουσιαστικά ένα … ευρωομόλογο που δεν τολμά να πει το όνομά του!

**

Βουντού κάνουν οι υπουργοί και τα περισσότερα μέλη του πρωθυπουργικού γραφείου στον κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος _ όπως λένε _ έχει αναστατώσει το σύμπαν με την κόντρα με τους ταξιτζήδες. Ο υπουργός Υποδομών θυμώνει όταν μαθαίνει τα … καλά λόγια που λένε οι συνάδελφοί του γι’ αυτόν, όπως π.χ. ότι συμμετέχει σε «καλλιστεία εκσυγχρονιστών», δίπλα στους «πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων», την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Αν. Λοβέρδο. Ο κ. Ραγκούσης αρνείται ότι συμμετέχει σε … «καλλιστεία εκσυγχρονιστών» και υπενθυμίζει απλώς ότι σύμφωνα με τον νόμο 3919 όλα τα κλειστά επαγγέλματα «άνοιξαν» στις 2 Ιουλίου…