Μια δεύτερη αιματηρή επίθεση συντάραξε τη Νορβηγία, καθώς άγνωστος, ντυμένος αστυνομικός άνοιξε πυρ σε περίπου 700 νεαρά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην κατασκήνωση της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο νησάκι Ουτόγια, σε απόσταση 40 χλμ. από το Όσλο.

Αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός από νεαρά παιδιά ηλικίας 14-18 ετών έχασαν την ζωή τους, η αστυνομία λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδος έκανε λόγο για εννέα με δέκα νεκρούς. Μάρτυρες μιλούν για περισσότερους από είκοσι.

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν εκρηκτικά κοντά στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων. Η αστυνομία πιστεύει πως τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Στο μικρό νησί επικράτησε πανικός μέχρι να φτάσουν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι κατασκηνωτές δεν είχαν ακόμη καταφέρει να συνέλθουν από το σοκ της είδησης για την επίθεση στο κέντρο του Όσλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της Νορβηγίας, ο δράστης εμφανίστηκε στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, φορώντας στολή αστυνομικού, δηλώνοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει έλεγχο στο νησί μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσσα.

Κατόπιν, μπήκε στην κατασκήνωση και άνοιξε πυρ κατά των παρευρισκομένων με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και πολλά παιδιά να πηδήξουν στη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσουν απ’ τις σφαίρες.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει το Σάββατο στην κατασκήνωση, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η κατάσταση στην Ουτόγια είναι κρίσιμη.

Σήμερα το βράδυ, επρόκειτο να μιλήσει στη νεολαία του κόμματος η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ.

Τελικά και μετά τα αιματηρά γεγονότα έδωσε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως ο δράστης της ένοπλης επίθεσης είναι Νορβηγός

Μαρτυρίες στην εφημερίδα Varden μιλούν για 4 νεκρούς

Η εφημερίδα Varden αναφέρει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια διπλή συντονισμένη επίθεση κατά της σκανδιναβικής χώρας που έχει ήδη πληγεί από μια ισχυρή έκρηξη.

«Από αυτά που είδα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν», δήλωσε ένας από τους νεολαίους της κατασκήνωσης, ο Αντριαν Πράκον, στην εφημερίδα.

Ο υπεύθυνος για το μακελειό συνελήφθη, μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο άνθρωπος αυτός μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, παρουσιάστηκε στην κατασκήνωση των νεολαίων του εργατικού κόμματος λέγοντας ότι επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά την έκρηξη στη νορβηγική πρωτεύουσα, γεγονός που προωθεί την υπόθεση μιας συντονισμένης επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.