Φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Η Παραγουάη κατόρθωσε να φτάσει στον τελικό του Κόπα Αμέρικα που διεξάγεται στην Αργεντινή χωρίς να πετύχει νίκη! Αρχικά προκρίθηκε από τον β’ όμιλο μολονότι κατέλαβε την 3η θέση στη βαθμολογία (βάσει συστήματος προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτεροι τρίτοι), με απολογισμό τρεις ισοπαλίες, εν συνεχεία στον προημιτελικό απέκλεισε τη Βραζιλία στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση) και τα ξημερώματα της Πέμπτης (21/7) στον ημιτελικό αναδείχθηκε νικήτρια επί της Βενεζουέλας και πάλι στη διαδικασία των πέναλτι (5-3) και ενώ προηγουμένως η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση έληξαν δίχως τέρματα (0-0).

Ο τερματοφύλακας Χούστο Βιγιάρ ήταν όπως και στην αναμέτρηση με τη Βραζιλία ο ήρωας για την Παραγουάη, καθώς απέκρουσε το μοναδικό άστοχο πέναλτι από τα εννέα που εκτελέστηκαν και έστειλε την ομάδα του στον τελικό, όπου ήδη έχει προκριθεί η Ουρουγουάη. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής (22.00-nova 2), ενώ την τρίτη θέση θα διεκδικήσουν το Περού και η Βενεζουέλα το βράδυ του Σαββάτου (22.00-nova 2).

Η Βενεζουέλα έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία, φτάνοντας για πρώτη φορά σε τελικό, ενώ η Παραγουάη επιστρέφει σε τελικό (θα είναι ο όγδοος στην ιστορία της) έπειτα από το 1979, έχοντας δύο κατακτήσεις.

Τα πέναλτι

Παραγουάη: Ορτιγκόσα… ΓΚΟΛ

Βενεζουέλα: Μαλντονάδο… ΓΚΟΛ

Παραγουάη: Μπάριος… ΓΚΟΛ

Βενεζουέλα: Ρέι… ΓΚΟΛ

Παραγουάη: Ριβέρος… ΓΚΟΛ

Βενεζουέλα: Λουσένα… μπλόκαρε ο Βιγιάρ!

Παραγουάη: Μαρτίνες… ΓΚΟΛ

Βενεζουέλα: Φεντόρ… ΓΚΟΛ

Παραγουάη: Βερόν… ΓΚΟΛ

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Βιγιάρ, Μάρκος Κάσερες, Πάουλο ντα Σίλβα, Νταρίο Βερόν, Πίρις, Μπαρέτο (71′ Εστιγκαρίμπια), Ριβέρος, Ορτιγκόσα, Χόναταν Σαντάνα, Νέλσον Αέδο Βαλντές (74′ Ρόκε Σάντα Κρους) (81′ Οσβάλντο Μαρτίνες), Μπάριος.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Βέγκα, Ρομπέρτο Ροσάλες, Βισκαρόντο, Περόσο (46′ Χοσέ Μανουέλ Ρέι), Σιτσέρο, Ντι Τζόρτζι, Λουσένα, Αράνγκο, Σέσαρ Γκονσάλες (85′ Μαλντονάδο), Ροντόν, Αλεχάντρο Μορένο (73′ Νικολάς Φεντόρ).