Ένα ευρέως χορηγούμενο εμβόλιο για τη νέα γρίπη το οποίο έχει συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις ναρκοληψίας, μιας σπάνιας διαταραχής του ύπνου, θα πρέπει να αποτελεί πλέον την τελευταία γραμμή άμυνες στα νεαρά άτομα. Αυτό αποφάσισαν ειδικοί της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά από ανάλυση των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με το εμβόλιο Pandemrix το οποίο χορηγήθηκε σε πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας γρίπης.

Οι αρμόδιοι της ΕΜΑ σημειώνουν ότι το Pandemrix πρέπει να χορηγείται σε παιδιά και εφήβους που κινδυνεύουν από το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης μόνο όταν δεν είναι διαθέσιμα άλλα εμβόλια.

Σημαντική αύξηση του κινδύνου ναρκοληψίας

Οι ειδικοί της Υπηρεσίας προχώρησαν σε ανάλυση των υπαρχόντων στοιχείων για το Pandemrix μετά από αναφορές κυρίως από τη Φινλανδία και τη Σουηδία αλλά και από την Ισλανδία και τη Βρετανία σχετικά με εμφάνιση ναρκοληψίας σε παιδιά και εφήβους. Στη συγκεκριμένη διαταραχή το άτομο πέφτει σε ύπνο ξαφνικά και αναπάντεχα. Από την ανάλυση προηγούμενων μελετών προέκυψε ότι παιδιά και έφηβοι που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο αντιμετώπιζαν εξαπλάσιο ως και 13πλασιο κίνδυνο ναρκοληψίας σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν είχαν εμβολιαστεί για τη νέα γρίπη.

Σε ανακοίνωση της ΕΜΑ υπογραμμίζεται ότι «είναι πιθανό το εμβόλιο να αλληλεπιδρά με γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ναρκοληψίας. Συγχρόνως και άλλοι παράγοντες μπορεί να έχουν συμβάλει σε αυτά τα αποτελέσματα».

Το έχουν λάβει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι

Το Pandemrix έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 31 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται ενώ τα όποια αποθέματά του υπάρχουν θα καταστραφούν το φθινόπωρο.

Σε ανακοίνωσή της η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου GlaxoSmithKline ανέφερε ότι ως τις αρχές Ιουλίου είχε δεχθεί αναφορές σχετικά με 335 περιπτώσεις ναρκοληψίας σε άτομα που έλαβαν το Pandemrix. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η εταιρεία «είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια των ασθενών και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΜΑ και άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές προς όφελος των ασθενών».