Η πρόκριση της Ουρουγουάης επί της διοργανώτριας του Κόπα Αμέρικα Αργεντινής, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της νικήτριας των δύο τελευταίων διοργανώσεων Βραζιλίας (2003 και 2007), έχει μετατρέψει την παρέα του Ντιέγκο Φορλάν και του Λουίς Σουάρες σε φαβορί. Ηδη μάλιστα, στην Ουρουγουάη ονειρεύονται να δουν την εθνική ομάδα τους πρώτη στη λίστα των κατακτήσεων του τροπαίου, καθώς μέχρι στιγμής έχουν 14 – όσα και η Αργεντινή.

Η τελευταία επιτυχία της Ουρουγουάης χρονολογείται από το 1995, ενώ η διοργανώτρια Αργεντινή θα ξεπεράσει τις δύο δεκαετίες χωρίς κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, μιας και η τελευταία επιτυχία της ήταν το μακρινό 1993. Το σερί της Βραζιλίας που κατέκτησε τις διοργανώσεις του 1997 και του 1999, διέκοψε η Κολομβία το 2001, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο επιτυχίες της Σελεσάο το 2003 και το 2007 (νίκησε ισάριθμες φορές στον τελικό την Αργεντινή).

Στον πρώτο ημιτελικό της εφετινής διοργάνωσης που γίνεται στην Αργεντινή, η Ουρουγουάη θα αντιμετωπίσει στη Λα Πλάτα (20/7, 03.45) το Περού του άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού και του Ιωνικού κ. Σέρχιο Μαρκαριάν, το οποίο στα προημιτελικά επικράτησε (2-0) της Κολομβίας στην παράταση. «Ο Θεός θέλει να φτάσουμε ως τον τελικό» είπε ο κ. Μαρκαριάν και συμπλήρωσε ότι «η Ουρουγουάη είναι μεγάλη ομάδα που δεν μπορείς να κερδίσεις εύκολα».

Το γεγονός ότι το εφετινό Κόπα Αμέρικα αποκαλείται διοργάνωση των εκπλήξεων αποδεικνύεται από τη δυναμικότητα των ομάδων του δεύτερου ημιτελικού, όπου η Βενεζουέλα, μια ομάδα που ουδέποτε προκρίθηκε σε τελική φάση Μουντιάλ και που ουδέποτε τερμάτισε ψηλότερα από την πέμπτη θέση στο Κόπα Αμέρικα (1967), θα αντιμετωπίσει (21/7, 03.45) στη Μεντόζα την Παραγουάη, η οποία άφησε εκτός νυμφώνος τη Βραζιλία.