Η Ελλάδα ανήκει ανεπιστρεπτί στην ευρωζώνη. Και η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει, να βγει από την τρέχουσα κρίση.

Αυτό τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην χριστιανοδημοκράτη καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτέλεσε λάθος, που πρέπει να διορθωθεί.

«Ελλάδα και Γερμανία είναι συμπαραταγμένες ώμο με ώμο» πρόσθεσε. «Το Βερολίνο θα εντείνει τις προσπάθειές του για την υπέρβαση της κρίσης. Παράλληλα βέβαια απαιτούμε από την Αθήνα να υλοποιήσει πλήρως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αποφάσισε πρόσφατα».

Παράλληλα επαίνεσε για μια άλλη φορά τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, στις οποίες, όπως είπε, η γερμανική κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη.

Η διεθνής βοήθεια, πρόσθεσε, θα μπει σε νέα στάδιο κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η οποία θα αποφασίσει την παροχή του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

«Η σύνοδος θα αποστείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές και θα συμβάλει στον καθησυχασμό τους» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα ωστόσο παραδέχθηκε, ότι η σύνοδος δεν πρόκειται να οδηγήσει στον πλήρη παραμερισμό της ελληνικής κρίσης. «Κανείς δεν περιμένει την Πέμπτη μια οριστική λύση» είπε. «Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να ξαναμπεί η οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάρρωσης. Η ανάρρωση αυτή θα διαρκέσει φυσικά πολύ χρόνο».

Ο κ.Σάιμπερτ αντέκρουσε το επιχείρημα, ότι η πολιτική του Βερολίνου στο θέμα της Ελλάδας χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από ολιγωρία και υπεκφυγές. «Κινούμαστε σε παρθένο έδαφος» είπε. «Γι αυτό και πρέπει να υπολογίζουμε επακριβώς τα βήματα μας».

Παράλληλα φάνηκε αισιόδοξος, ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχει βρεθεί η «μαγική φόρμουλα» που θα εξασφαλίσει την επιτυχία της διάσκεψης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους, εργάζεται πυρετωδώς και η «ομάδα εργασίας της Eurogroup», η οποία προετοιμάζει το τελικό κείμενο της συνόδου. «Στο κείμενο αυτό θα γίνεται αναφορά και στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου» είπε.

«Το κείμενο θα εναρμονίζεται με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας» πρόσθεσε αναφερόμενος στο γεγονός, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ εξακολουθεί να απορρίπτει το γερμανικό σχέδιο για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Ο ίδιος απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα, για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν αυτές οι δυο εντελώς αντιφατικές απόψεις, ο συμβιβασμός των οποίων θα ισοδυναμούσε με τετραγωνισμό του κύκλου.

«Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την πλήρη υποχώρηση της γερμανικής πλευράς» έλεγε πολιτικός αναλυτής. Και το ερώτημα είναι τώρα, πρόσθεσε, πως θα δικαιολογήσουν στη συνέχεια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τέτοιο πρωτοφανές φιάσκο.

Ευ.Βενιζέλος: «Εφικτή» η συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο Κορυφής

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού χρέους στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Associated Press, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε πως η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης εκτελείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2012.

«Η προστασία της Ελλάδας είναι μηχανισμός αυτοάμυνας για ολόκληρη την Ευρωζώνη» τόνισε ο υπουργός, δηλώνοντας πεπεισμένος πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην ΕΕ.

Αυτο που διακυβεύεται «είναι το ευρώ και η αντοχή της Ευρωζώνης» σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος στάθηκε στο ότι η επίτευξη λύσης θεωρείται εφικτή ακριβώς επειδή η λύση «δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα».