Άκαρπες παραμένουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών προς άρση του αδιεξόδου που επισύρει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ και μίας ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για συμφωνία επί της μείωσης του ελλείμματος και αύξησης του ορίου δανεισμού, πάντως ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε την Κυριακή αισιόδοξος ότι οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου γνωρίζουν ότι η χρεοκοπία «δεν είναι επιλογή» και θα καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμηνύει διαρκώς ότι ο χρόνος πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή τόνισε ότι απομένουν 24 με 36 ώρες προκειμένου να υπάρξει μία διακομματική συμφωνία για τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας.

Η διορία του Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό λήγει σε ώρες χωρίς να διαφαίνεται πρόθεση συμβιβασμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει σε αύξηση της φορολογίας, γεγονός το οποίο απορρίπτουν οι Ρεπουμπλικανοί -οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μπροστά στο αδιέξοδο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοιχτής σύσκεψης με ανώτατα μέλη του Κογκρέσου την Κυριακή.

Παρά το βαρύ κλίμα, ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δήλωσε στα δίκτυα CNN και NBC ότι είναι βέβαιος ότι οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου γνωρίζουν ότι η χρεοκοπία «δεν είναι επιλογή» και ότι θα προχωρήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ πριν την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου.

«Πιστεύω ότι δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες κατανοούν ότι θα ήταν ανεύθυνο να φτάσουμε στις 2 Αυγούστου και να μην έχουμε παρατείνει την ικανότητα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις» επισήμανε ο Τζακ Λιου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δραστηριότητα

Ανέφερε, επίσης, «ότι υπάρχει δραστηριότητα και πρόοδος» στο θέμα, και υπάρχει χρόνος για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. «Υπάρχει χρόνος να κάνουμε κάτι μεγάλο. Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να κάνει κάτι ουσιαστικό» δήλωσε.