Ο Φραν Γέστε είναι παιδί της Ατλέτικο Μπιλμπάο. Τον απέκτησε το 1998 από την Μπασκόνια σε ηλικία 19 ετών και πορεύτηκε μαζί του μέχρι το 2010. Φόρεσε τα χρώματά της σε 292 παιχνίδια πρωταθλήματος, σημειώνοντας 46 γκολ. Την περίοδο 2004-2005 αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε κάνοντας ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στην καριέρα του και σημειώνοντας 8 γκολ σε 27 παιχνίδια. Είναι αριστεροπόδαρος, αλλά αγωνίζεται εξίσου αποδοτικά και ως μεσοεπιθετικός.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να τον εντάξει από πέρυσι στο δυναμικό του, αλλά ο Γέστε προτίμησε τότε τα πετροδολάρια της Αλ Ασλ, η οποία του προσέφερε διετές συμβόλαιο με καθαρές ετήσιες αποδοχές 1,5 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός αναμένεται να τον εντάξει τώρα στο ρόστερ του με τα μισά χρήματα και εφόσον ο 32χρονος Ισπανός αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο ότι η θητεία του στο Ντουμπάι δεν επηρέασε αρνητικά την καριέρα του, το συμβόλαιό του θα επεκταθεί κατά έναν χρόνο.

Κατ’ άλλη εκδοχή στον Γέστε θα προταθεί αμοιβή με πλαφόν τις συμμετοχές του (γίνεται λόγος για 700.000 ευρώ αν αγωνιστεί σε 20 ματς)… Οπως και νάχει, ο κ. Βαλβέρδε κατέληξε στην επιλογή Γέστε, παρότι στη θέση του 35χρονου Αργεντινού Αριελ Ιμπαγάσα μπορεί να αγωνισθεί και ο νεοαποκτηθείς Σέρβος Λιούμπομιρ Φέισα, για τους ακολουθους τέσσερις λόγους:

1) Δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο ερυθρόλευκο περιβάλλον και στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη εκτός του Ιμπαγάσα, θα βρει τους συμπατριώτες του Άλμπερτ Ριέρα, Νταβίντ Φουστέρ, Μοϊσές Ουρτάδο, Φρανθίσκο Χαβίτο και Ιβάν Μαρκάνο.

2) Είναι έμπειρος και μπορεί να βοηθήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε δημιουργικό ρόλο ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει παίκτη με τις ικανότητες του Ιμπαγάσα και ο 35χρονος Αργεντινός δεν αντέχει να παλεύει πλέον σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

3) Μπορεί να αντικαταστήσει τουλάχιστον τρεις παίκτες. Τον Ριέρα αριστερά, τον Ιμπαγάσα στο κέντρο της μεσαίας γραμμής και τον Φουστέρ πίσω από τους δύο επιθετικούς. Ο κ. Βαλβέρδε ουδέποτε έκρυψε τη λατρεία του για παίκτες «πολυεργαλεία».

4) Εχει εκπληκτικό αριστερό πόδι και είναι καλός στις στημένες φάσεις κοντά στην περιοχή του αντιπάλου. Στον τομέα αυτό «έπασχε» ο περυσινός Ολυμπιακός σκοράροντας μόνο μία φορά με απευθείας φάουλ εναντίον του Πανσερραϊκού.

Στο μεταξύ στην αποστολή του Ολυμπιακού στο Ζέεφελντ ενσωματώθηκαν την Πέμπτη ο Σουηδός στόπερ Ούλοφ Μέλμπεργκ και ο Δανός εξτρέμ Ντένις Ρόμενταλ. Ο δεύτερος δεν υπολογίζεται από τον κ. Βαλβέρδε για τη νέα σεζόν, ωστόσο δεν είναι εύκολη η λύση του συμβολαίου του καθώς δεν υπάρχει ομάδα πρόθυμη να του προσφέρει 900.000 ευρώ ετησίως.

Εξάλλου, με ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό αποχώρησε ο Φέισα από την προπόνηση της Πέμπτης. Σημειώνεται ότι ο Σέρβος διεθνής μέσος είχε χάσει σχεδόν ολόκληρη την περυσινή αγωνιστική περίοδο λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο.