Ξεκίνησε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Προ των πυλών βρίσκεται η αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης και εξωστρέφειας οδεύει προς συρρίκνωση και περιορισμό των δραστηριοτήτων τόσο εντός και όσο και εκτός συνόρων.

H Eurobank ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για τη διάθεση του πλειοψηφικού μεριδίου της στην τοπική θυγατρική της στην Τουρκία, Eurobank Tekfen.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα, η ελληνική τράπεζα εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές της στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει ήδη διαθέσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της θυγατρικής της στην Πολωνία, Polbank, έναντι 490 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες.

Γιατί πουλήσαμε Τουρκία και Πολωνία

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Eurobank υποστηρίζουν ότι η απόφαση για ρευστοποίηση στις δύο προαναφερθείσες αγορές ελήφθη με γνώμονα τις προοπτικές των τοπικών οικονομιών.

«Οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν για την Ελλάδα θα καταδίκαζαν τις δύο θυγατρικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης» επισημαίνουν από την Eurobank.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι δύο τράπεζες σε Πολωνία και Τουρκία έχουν μικρό μέγεθος εν συγκρίσει με το σύνολο της αγοράς στην οποία βρίσκονται και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αυτονομηθούν χρηματοδοτικά, όπως συμβαίνει με τις άλλες θυγατρικές του ομίλου.

Ως εκ τούτου, προεκρίθη η λύση της μερικής ρευστοποίησης, «ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τις προοπτικές των αγορών αυτών και να είμαστε ταυτόχρονα πιο ευέλικτοι ως όμιλος, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα ρευστότητα που προκύπτει από αυτές τις κινήσεις».

Κλείνει ο κύκλος ρευστοποιήσεων

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι με την πώληση της τουρκικής θυγατρικής κλείνει ο κύκλος πώλησης μονάδων στο εξωτερικό για την Eurobank. Το 2011 ο όμιλος αναμένεται να καταγράψει κέρδη 75 – 80 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η κίνηση αυτή στην Τουρκία θα επιτρέψει την ανακατανομή πόρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία και παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η Eurobank Tekfen, μια επικερδής και ταχέως αναπτυσσόμενη τράπεζα στην Τουρκία, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη και ελκυστική τουρκική τραπεζική αγορά.

Ρευστοποίηση των θυγατρικών

Οι ελληνικοί όμιλοι καλούνται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι επιπτώσεις της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η οποία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται προ των πυλών.

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές δεν επιτρέπουν τη διενέργεια νέων αυξήσεων τους επόμενους μήνες, η μοναδική εναλλακτική λύση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι η πώληση των τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας.

Η απόφαση της Eurobank για την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία αποτελεί την πρώτη μίας σειράς κινήσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν το προσεχές διάστημα με στόχο τη θωράκιση των εγχώριων τραπεζών απέναντι στους κινδύνους που δημιουργεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, καθώς αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για τη ρευστοποίηση των θέσεών τους στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, για τις τοπικές νομισματικές αρχές στη ΝΑ Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή κάθε τι ελληνικό στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα θεωρείται «τοξικό» και ως εκ τούτου είναι επόμενο να προκρίνουν εξαγορές από τράπεζες της δυτικής Ευρώπης.

Εντωμεταξύ, αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των στρες τεστ που διενεργήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι μεγάλες τράπεζες κατάφεραν να περάσουν τη βάση με άνεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία