Μύθος ή πραγματικότητα; Τελικά το νερό έχει τα οφέλη που μας παρουσιάζουν; Χρόνια τώρα ακούμε ότι πίνοντας 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα αποφεύγουμε τις νεφρικές βλάβες, χάνουμε βάρος πιο εύκολα και αυξάνουμε τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Ωστόσο, ορισμένοι βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι η αυξημένη λήψη νερού όχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβής. Σύμφωνα με τη διακεκριμένη γιατρό Μάργκαρετ ΜακΚάρτνι, οι συμβουλές της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Υγείας ότι οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα «δεν είναι απλά ανοησίες, αλλά γελοιότητες». Προσθέτει ότι διάφοροι «οργανισμοί με κεκτημένα συμφέροντα», όπως μάρκες εμφιαλωμένου νερού, συχνά υπερβάλλουν για τα οφέλη των μεγάλων ποσοτήτων νερού στο σώμα μας. Επιπλέον, χαρακτηρίζει «μύθο» τον κίνδυνο της αφυδάτωσης, επισημαίνοντας ότι η πρόσληψη νερού χωρίς να διψάμε μπορεί βλάψει τη συγκέντρωσή μας, ενώ οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο, αφού οι άνθρωποι πρέπει να σηκώνονται τη νύχτα για να πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Τα πράγματα, όμως, μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά, καθώς τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο εμφιαλωμένο νερό για απολύμανση μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις οι άνθρωποι κινδυνεύουν από υπονατριαιμία, μια θανατηφόρα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση του νατρίου του αίματος και πρήξιμο του εγκεφάλου.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι με την πρόσληψη περίπου 8 ποτηριών νερού την ημέρα, η απώλεια βάρους γίνεται ευκολότερη, αφού καταστέλλει την όρεξη και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνεται η πρόληψη των πονοκεφάλων και των λιποθυμιών, που προκαλούνται από την αφυδάτωση, η πρόληψη νεφρικών και ουροποιητικών μολύνσεων, λόγω των συχνότερων επισκέψεων στην τουαλέτα, η βελτίωση της όψης των νυχιών, καθώς και η συμβολή του στην ενυδάτωση του δέρματος.