Στην Καμπούλ έφτασε το πρωί της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Αφγανιστάν, την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία ετοιμάζονται να επισπεύσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη χώρα.

Ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να μεταβεί αμέσως στην Ταγκάμπ, τη βάση του γαλλικού στρατού στην επαρχία Καπίσα, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 22χρονου γάλλου στρατιώτη, του δωδέκατου που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν από την αρχή του χρόνου.

Νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι και τον στρατηγό, Ντέιβιντ Πετρέους.

Η επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στο Αφγανιστάν γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά το ταξίδι του νέου υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, στη χώρα.

Ενας στους τέσσερις γάλλους στρατιώτες θα αποχωρήσουν έως το τέλος του 2012
Η Γαλλία θα αποσύρει από το Αφγανιστάν το ένα τέταρτο των στρατιωτικών δυνάμεών της – περί τους χίλιους στρατιώτες – από σήμερα μέχρι το τέλος του 2012, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην προκεχωρημένη βάση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τόρα, στην επαρχία Καπίζα, κοντά στην Καμπούλ.

«Πρέπει να ξέρει κανείς να τελειώνει έναν πόλεμο», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης. «Δεν ετέθη ποτέ θέμα να διατηρήσουμε επ’ αόριστον στρατεύματα στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Στις 24 Ιουνίου, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε ανακοινώσει ότι «μερικές εκατοντάδες» γάλλοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν «μέχρι το τέλος του έτους έως τις αρχές του επομένου», στο πλαίσιο της αποχώρησης στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν ανακοινώσει λίγο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα έχω την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, να σάς δώσω λεπτομέρειες για την προέλευση των δυνάμεων και τον αριθμό τους», είχε δηλώσει τότε.

Περί τους 4.000 γάλλους στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, οι περισσότεροι στο Σουρόμπι, στην Καμπούλ και την επαρχία της Καπίζα. «Οι εναπομείνασες δυνάμεις θα συγκεντρωθούν στην Καπίζα» μετά το τέλος του 2012, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.