Το σκαρφάλωμα της κοινωνικής «σκάλας» μας προστατεύει από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, υποστηρίζει τώρα νέα σουηδική μελέτη.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, εξέτασαν τις περιπτώσεις 6.000 διδύμων του ιδίου φύλου που είχαν γεννηθεί από το 1926 έως το 1958.

Συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν αρχικά το βιοτικό και επαγγελματικό επίπεδο των γονιών τους, τα οποία συνέκριναν στη συνέχεια με εκείνα της κοινωνικής πορείας των ίδιων των διδύμων.

Όσοι ήταν ανειδίκευτοι ή εργάζονταν ως εργάτες κατατάσσονταν στις χαμηλότερες κλίμακες του κοινωνικού βίου, ενώ οι υπάλληλοι γραφείου και τα στελέχη κατατάσσονταν στις υψηλότερες κλίμακες. Επιπλέον, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το ύψος και οι καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων ήταν και το κάπνισμα.

Δείκτης κινδύνου η κοινωνική «πτώση»

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν κατάφερει να ανελιχθούν κοινωνικά με τα χρόνια, αντιμετώπιζαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Αντίθετα, όσοι με την πάροδο των ετών είχαν… κατρακυλήσει από το σημείο στο οποίο είχαν αρχικά καταταχθεί κοινωνικά από τους ειδικούς, είχαν τελικά κατά 22% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης.

«Η κοινωνική ανέλιξη έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ αντίθετα η κοινωνική “πτώση” έδειξε να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος» υπογραμμίζουν οι σουηδοί επιστήμονες.

Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology and Community Health», ακριβώς επειδή η μελέτη βασίστηκε στις περιπτώσεις διδύμων, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι πιθανότητες αυξημένης αρτηριακής πίεσης συνδέονται με τις προσωπικές εμπειρίες που βιώνει κάποιος στη ζωή του.