Μια αποδοτική επένδυση η οποία απαιτεί μικρά κεφάλαια

Η μοναδική φυτεία αλόης στην Ελλάδα

Το 25% όλων των φαρµάκων που κυκλοφορούν στην παγκόσµια αγορά περιλαµβάνει αλόη, ένα φυτό µε πολλές ευεργετικές ιδιότητες, που καλλιεργείται κυρίως στο Μεξικό, στην Ινδία αλλά και σε µια έκταση 200 στρεµµάτων στη Νότια Κρήτη. Πριν από 16 χρόνια ο κ. Ηλ. Χρονάκης έφτιαξε την πρώτη φυτεία αλόης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ξεκινώντας από ένα φυτό και σήµερα η εταιρεία του Louis Aloe διαθέτει περισσότερα από 150.000 φυτά αλόης, τα οποία εµπορεύεται, ενώ σχεδιάζει να τα εξαγάγει και σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα.

Το 25% όλων των φαρµάκων που κυκλοφορούν στην παγκόσµια αγορά περιλαµβάνει αλόη, ένα φυτό µε πολλές ευεργετικές ιδιότητες, που καλλιεργείται κυρίως στο Μεξικό, στην Ινδία αλλά και σε µια έκταση 200 στρεµµάτων στη Νότια Κρήτη. Πριν από 16 χρόνια ο κ. Ηλ. Χρονάκης έφτιαξε την πρώτη φυτεία αλόης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ξεκινώντας από ένα φυτό και σήµερα η εταιρεία του Louis Aloe διαθέτει περισσότερα από 150.000 φυτά αλόης, τα οποία εµπορεύεται, ενώ σχεδιάζει να τα εξαγάγει και σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα. Πρόκειται για µια επένδυση µε µικρά κεφάλαια, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, γίνεται αποδοτική πολύ πιο γρήγορα από άλλες καλλιέργειες, όπως π.χ. αυτή της ελιάς, και αποφέρει πολύ περισσότερα χρήµατα. Τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης ο κ. Χρονάκης τις ανακάλυψε στον Καναδά, όπου ήταν µετανάστης και διατηρούσε συνεργείο αυτοκινήτων. «Η δουλειά µου µού δηµιουργούσε πολλά καψίµατα και χτυπήµατα τα οποία επούλωνα χρησιµοποιώντας µια πράσινη κρέµα µε αλόη» αναφέρει και προσθέτει ότι «ως τότε δεν είχα ξανακούσει γι’ αυτό το φυτό, αλλά όταν είδα τις επιπτώσεις που είχε στο δέρµα µου φύτεψα στον κήπο µου στο Βανκούβερ κάποια και όταν ήρθα στην Ελλάδα αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελµατικά µε την καλλιέργεια της αλόης βέρα, ένας τύπος από τα 300 είδη που υπάρχουν, σε κτήµα που διέθετα στην περιοχή Τσούτσουρας στη Νότια Κρήτη».

Το 1995, λοιπόν, ο κ. Χρονάκης φύτεψε δύο φυτά αλόης στο κτήµα του και όλοι τον αντιµετώπισαν ως «τον τρελό της περιοχής» , όπως θυµάται ο ίδιος.

Πέρυσι πούλησε 10.000 φυτά, νούµερο το οποίο είναι «αυξητικό» . Προς το παρόν ο κρητικός καλλιεργητής πουλάει την αλόη σε ιδιώτες µέσα σε γλάστρες ή µεµονωµένα φύλλα. Στόχος του είναι να την επεξεργάζεται σε ειδική µονάδα, να συγκεντρώνει το ζελέ από τα φύλλα του φυτού και να το διακινεί σε φαρµακευτικές εταιρείες έτσι ώστε να αυξηθεί ο τζίρος της εταιρείας του.

Η καλλιέργεια αλόης, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι πολύ πιο αποδοτική από µια ελιά. «Η ελιά χρειάζεται περισσότερα από πέντε χρόνια για να αποδώσει 10 κιλά λάδι, ενώ µια αλόη ύστερα από τρία χρόνια δίνει το ελάχιστο 10 παραφυάδες» αναφέρει και εξηγεί πως, «αν καλλιεργήσει κάποιος ένα στρέµµα µε 1.200 φυτά αλόης, σε τρία χρόνια θα έχει τουλάχιστον 10.000-12.000 φυτά που πωλούνται από 5 ευρώ ως 15 ευρώ και από τον τέταρτο χρόνο µπορεί να χρησιµοποιήσει προς πώληση µόνο τα φύλλα» .

Εκτός από τη Νότια Κρήτη, η αλόη στην Ευρώπη καλλιεργείται και στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα η κατανάλωση αλόης είναι «ακόµη σχετικά µικρή» . Οπως εξηγεί ο καλλιεργητής, «ο κόσµος δεν είναι ενήµερος για τις ιδιότητες του φυτού» .

Για τον λόγο αυτόν ο κ. Χρονάκης έχει συνάψει συµφωνία µε την εταιρεία Cretan Products για να εξαγάγει τα φυτά του σε άλλες χώρες, µε πρώτη αγορά την Κίνα. Αυτή την περίοδο, αναφέρει, «προσπαθούµε να εξαγάγουµε φύλλα αλόης στην Κίνα, ενώ παράλληλα ψάχνω επενδυτή για να δηµιουργήσουµε µονάδα επεξεργασίας αλόης έτσι ώστε να απευθυνθούµε και στις φαρµακευτικές εταιρείες που ζητούν το ζελέ από το φυτό. Είναι µια αγορά πολλών εκατοµµυρίων ευρώ παγκοσµίως, ενώ και στη χώρα µας έχει σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης αφού η αλόη χρησιµοποιείται σε πολλά φάρµακα και καλλυντικά» εκτιµά ο ίδιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk