Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ορόσημο: Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και δανεισμού θα κρίνει την ίδια την εξέλιξη της ολοκλήρωσης.

Είναι βέβαια προφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά συστημικό και δομικό, αφορά στην αρχιτεκτονική και τους μηχανισμούς της ευρωζώνης. Διακυβεύεται η ίδια η ουσία και η ισχύς της πολιτικής και η πλήρης υποταγή της στις δυνάμεις της αγοράς.

Ασφαλώς οι «πατέρες της Ευρώπης» δεν θα ήταν περήφανοι σήμερα, βλέποντας τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που βρίσκονται στη διάθεση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης των λαών της να εξαρτούν και την παραμικρή τους κίνηση από τις αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.

Και οι σημερινές ηγεσίες της ΕΕ δεν θα πρέπει να αισθάνονται περήφανες για τον εκμηδενισμό της θεσμικής ισχύος της Ένωσης στο οικονομικό πεδίο. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χάσει μέρος της κυριαρχίας της, όμως το ίδιο το Eurogroup έχει χάσει μέρος της δικής του κυριαρχίας από τους οίκους.

Η πλήρης ασυδοσία τους είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής αντίληψης που κυριαρχεί εδώ και δύο δεκαετίες και διακηρύσσει το δόγμα των τέλειων αγορών που αυτορρυθμίζονται σε τέτοιο άριστο βαθμό, ώστε καθίσταται περιττή η δημόσια παρέμβαση.

Η αντίληψη αυτή διαπότισε τις πολιτικές δυνάμεις που ασκούν τις ευρωπαϊκές πολιτικές, γιγάντωσε την εξουσία των οίκων και των εξωθεσμικών οικονομικών κέντρων έναντι των κυρίαρχων κρατών αλλά έδειξε τα όριά της οδηγώντας την ευρωζώνη στα δικά της όρια.

Έστω και τώρα λοιπόν απαιτείται δημόσιος έλεγχος και αυστηρή εποπτεία των οίκων, περιλαμβανομένης και της δικαστικής προστασίας όπως ζητήσαμε σε πρόσφατη ερώτησή μας, ώστε να λάβουν το μήνυμα ότι η περίοδος της ασυδοσίας έναντι κρατών, λαών και κοινωνιών τελείωσε. Αναγκαία συνθήκη της οικονομικής διακυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός δημόσιου ευρωπαϊκού οργανισμού αξιολόγησης που θα υπηρετεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα και όχι την κερδοσκοπία. Είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα της Ευρώπης πριν παρασυρθεί στο μετέωρο βήμα της ιδιότυπης συγκυβέρνησης με τους οίκους αξιολόγησης.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είναι βουλευτής Ηλείας του ΠαΣοΚ